Olaszországban kapták el a 685 millió forintot elcsaló bűnbanda egyik tagját

2020.01.19. 12:05

Olaszországban kaptak el egy a magyar rendőrség által körözött  férfit, aki egy 685 milliós pénzmosás egyik feltételezett elkövetője. A budapesti nyomozók a nigériai férfi 27 társát már elfogták – írja a Police.hu.

A nyomozók a külföldi gazdasági társaságokat és magánszemélyeket megkárosítva szerzett 685 millió forint egyhatodát különböző bankszámlákon találták meg, amelyeket lefoglaltak, illetve zároltak. A már elkapott elkövetők 28. társa, egy 28 éves nigériai férfi ellen a bíróság 2019 júniusában nemzetközi, majd európai elfogatóparancsot adott ki, amely alapján 2019. október 22-én Olaszországban a helyi hatóságok elfogták.

A nyomozás adatai szerint a nigériai állampolgár közreműködött a bűncselekményből származó pénzösszegek eredetének leplezésében úgy, hogy társai megbízásából hamis útlevéllel bankszámlákat nyitott, majd azok adatait bűntársai rendelkezésére bocsátotta, hogy a lopott pénzhez hozzájuthassanak. A bankszámlákra több mint 75 millió forint érkezett, amelynek egy részét a férfi készpénzben felvette, a többit pedig tovább utalta négy társának, akik azt szintén kivették a számlákról.

Az olasz kollégák kiadatási eljárás keretében 2020. január 17-én délelőtt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták a nigériai állampolgárt a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály kollégáinak. A nyomozók a férfit őrizetbe vették, és egy rendbeli pénzmosás bűntett, valamint három rendbeli közokirat-hamisítás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására.  • Hírek
  • Személyi kölcsön