A bajaiak párthovatartozásáról és roma származásáról is adatokat gyűjtött a fideszes önkormányzat

2020.01.20. 19:01 Módosítva: 2020.01.20. 22:41

Baján 2013-ban közvélemény-kutatásnak álcázva gyűjthettek adatokat az ott élők politikai preferenciáiról, az akkori fideszes polgármester iránti elkötelezettségükről vagy éppen roma származásukról – közölte az RTL Klub Híradója

A Híradóban Baja momentumos polgármestere, Nyirati Klára számolt be arról, milyen különös dokumentumokat találtak a Baja Marketing nevű önkormányzati cég irodájában. Találtak például egy 2000 nevet és címet tartalmazó listát, valamint előkerültek egy 2000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás kérdőívei is, amelyet a cég 2013 tavaszán végeztetett a városban élők körében.  

A kérdezőbiztosok nem csak arról érdeklődtek, hogy az illető kire szavazott az előző alkalommal, elégedett volt-e vele, mennyire szimpatikus neki Zsigó Róbert akkori fideszes polgármester. Azt is meg kellett figyelniük és feljegyezniük, hogy a válaszadók milyen jellegű épületben laknak,  milyen a lakás állaga, vagy roma származásúak-e.

Az ezekről készült kérdőíveket nem semmisítették meg. Azt nem tudni, mire használták fel őket. A mostani polgármester szerint  a Baja Marketing egy erre szakosodott céget kért fel a közvélemény-kutatás elvégzésére, tőlük kapták a címlistát, amely alapján meg kellett keresniük az embereket. 

Az RTL Klub Híradójának a Baja Marketing korábbi vezetője csak annyit mondott, hogy „nem emlékszem, nem látom a papírokat”.

Zsigó Róbert korábbi fideszes polgármester azt válaszolta: nem ismer ilyen kutatást, és soha nem rendelt meg ilyet. Szerinte politikai támadásról van szó, a város új vezetése arról akarja elterelni a figyelmet, hogy fizetőssé tenné a parkolást. Zsigó Róbert arra a kérdésre nem válaszolt, hogy 2013-ban vajon tényleg a tudta nélkül készíttetett-e egy önkormányzati cég egy felmérést, amelyben róla is megkérdezték az embereket.   

Baján kemény politikai harc dúl az önkormányzati választások óta, pedig a momentumos polgármester békülékeny gesztusként alpolgármesteri helyet ajánlott fel a Fidesz helyi képviselőjének, és a helyi lap főszerkesztőjét sem rúgta ki, amely a kampányban szétfotosoppolva és eltorzítva jelentette meg az ellenzéki jelöltek fényképét.