Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Karácsony: Örülök Vitézy kinevezésének

2020.01.21. 15:38

Örülök, hogy létrejön a Budapesti Fejlesztési Központ, mert ezek szerint – szemben egyes kormányzati munkaanyagokkal – mégiscsak Budapest fejlesztése a cél. És örülök Vitézy Dávid kinevezésének is, akiről nem egyszer mondtam el: nagyra becsülöm szaktudását

- írta ki Facebookra Karácsony Gergely főpolgármester, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentették hivatalosan, hogy megalapították a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, amelynek Vitézy Dávid volt BKK-vezér lesz a vezérigazgatója.

Karácsony hozzáteszi, Vitézy szaktudása: "a fideszes városvezetés alatt leváltást ért, az ellenzéki városvezetés alatt már kinevezést. (A leváltásról amúgy egyedüliként szavaztam nemmel az akkori közgyűlésben.)"

Egy azonban világos kell legyen mindenki számára: lehet alternatív városházát építeni a kormányban, de a program, amit megvalósít, csakis egy lehet. Mégpedig az, amire a budapestiek világos és egyértelmű felhatalmazást adtak október 13-án. Az a program, ami elveiben, megközelítésében különbözik mindattól, amit ez a kormány tesz az országgal. Az én programom.

- írja Karácsony, és hozzáteszi:

"mindenesetre a valós szándékokat Dávid kinevezésénél talán jobban tükrözi, hogy arról tájékoztattak: az eddigieken felül nem adja meg a kormány a Lánchíd felújításához szükséges támogatást. Pedig nem kértünk sokat vissza a Budapesten megtermelt bevételekből, csak pont annyit, amennyibe a miniszterelnök dolgozószobája került. Szerintem a város és az ország egyik legszebb közös szimbóluma megér egy dolgozószobányi pluszt. Hiszen enélkül a Lánchíd elkerülhetetlen felújításának elhúzódása fenyeget, dolgozunk a megoldáson – a kormány nélkül."

Frissítés: Ez utóbbi bekezdésre nemsokkal a cikk megjelenése után reakciót küldött Fürjes Balázs. Azt írja:

"A kormány azt ígérte, hogy betűre és fillérre betartja az összes megállapodást, amit Tarlós Istvánnal kötöttünk. A Lánchíd esetén is álljuk a szavunkat: Tarlós kért erre a célra 6 milliárd forintot, mi ezt Karácsony Gergelynek is megadjuk. Nem igaz tehát, hogy a kormány nem támogatja a Lánchíd felújítását". Fürjes szerint Karácsonyék 100 napja tudják, hogy túlárazott ajánlatok jöttek, és csökkenthették volna a műszaki tartalmat, hogy olcsóbb legyen a munka, vagy tárgyalhattak volna az ajánlattevőkkel, hogy alacsonyabbak legyenek az árajánlatok többek között. Ehelyett a kormányt támadja a városvezetés, és azt követelik, oldja meg helyettük a problémát. 

A kormány állja a szavát, a hatmilliárd forinttal kalkulálhat a főváros. Javasoljuk, hogy kezdjék meg a felelős kormányzást, cselekedjenek, éljenek a közbeszerzési törvény biztosította számtalan lehetőséggel. A városvezetés most megmutathatja: olcsóbban, jobban, hatékonyabban tud közbeszerezni. Támogatjuk , hogy a városvezetés szigorúbb feltételekkel új közbeszerzést írjon ki a felújításra és olcsóbb árajánlatokat szerezzen be – ebben az esetben is biztosítjuk a hatmilliárdot, a kormány árcsökkenés esetén sem csökkenti a támogatást.

- írja Fürjes.

Visszatérve a Budapest Fejlesztési Központra: a bejelentésénél ma Fürjes Balázs úgy fogalmazott, "Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút", és hozzátette, hogy ha már Vitézy korábban nem vállalta a BKK vezetését, akkor felkérte, hogy szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként.

A BFK feladata többek között az lesz, hogy közreműködjön a városvezetésben, a közlekedéstervezésben, a várostervezésben, az önkormányzatokkal való együttműködés, ezenkívül feladata a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása és részben döntéseinek végrehajtása.