Létrehozta a kormány a Budapest Fejlesztési Központot, Vitézy Dávid a vezérigazgató

2020.01.21. 07:39

Megalapították a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, amelynek Vitézy Dávid volt BKK-vezér lesz a vezérigazgatója, közölte az MTI-vel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Utóbbi irányítja majd a szervezetet az MTI szerint, Karácsony Gergely főpolgármester pedig hozzájárult a névhasználathoz.

Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút

– nyilatkozta Fürjes az MTI-nek, és hozzátette, hogy ha már Vitézy korábban nem vállalta a BKK vezetését, akkor felkérte, hogy szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A BFK nem új cégként jött létre, hanem a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakításának részeként.

A BFK feladata többek között az lesz, hogy közreműködjön a városvezetésben, a közlekedéstervezésben, a várostervezésben, az önkormányzatokkal való együttműködés, ezenkívül feladata a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása és részben döntéseinek végrehajtása. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a BFK nem vesz át önkormányzati feladatokat, nem változik a hatáskör, és nincsenek is ilyen szándékai a kormánynak.

Korábban Vitézy azt kommunikálta, hogy azért nem tervezi átvenni ismét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetését, mert 

Budapest közlekedési problémái sokkal súlyosabbak annál, mint hogy az elmúlt években végletesen legyengült BKK élén csupán egy vezetőváltás elegendő volna.