Nem csillapodnak az indulatok a gyöngyöspatai kártérítések körül

D KOM20200121004
2020.01.21. 14:30

Jogerős bírósági ítélet mondta ki 2019 szeptemberében, hogy 2003-tól 2017-ig szegregált oktatás folyt egy gyöngyöspatai iskolában, ami sértette a roma diákok jogait, akiknek ezért összesen közel százmillió forint kártérítést kell fizetni. Ezt január 17-ig kellett volna kifizetni, ám ez nem történt meg, sőt: Orbánnal kezdve a teljes kormány és annak médiája sorosozós támadást indított az ítélet ellen. Végül egyeztetés indult a gyöngyöspatai romák és az alperesek (önkormányzat, illetve az iskola fenntartója, a tankerület) között, a romák képviseletét pedig az az alapítvány látja el, akik a perben is képviselték őket, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Az ajánlat: pénz helyett különböző oktatásokkal kártérítenék a romákat.

Az alapítvány három nappal ezelőtt hívta össze az érintetteket a településen, hogy elmondják, milyen lehetőségeik vannak, és hogy megkérdezzék őket, mit akarnak. Erről a 444.hu írt helyszíni riportot, és a megbeszélés után Farkas Lilla az alapítvány munkatársa  úgy nyilatkozott, a gyöngyöspatai romák nem kérnek a Fidesz ajánlatából.

A térség fideszes országgyűlési képviselője kedden egy sajtótájékoztatót tartott, majd egy Facebook-posztban ment neki a romákat képviselő alapítványnak, és hozzá egy általa is elismerten zárt, titkos csoportból posztolt részleteket. Horváth László (Laci) ebben azt írta, nem igaz, hogy az egyeztetés végén mindenki arra jutott, hogy pénzt akarna, és ő úgy tudja, nem is egyeztetés volt, hanem zűrzavar, veszekedés. Majd azzal vádolja meg az alapítványt, hogy megállapodás, szerződés van köztük és a romák között, és a romákat egyezkedésre akarják rávenni a minél nagyobb haszon érdekében.

Erre a posztra az alapítvány vezetője, Mohácsi Erzsébet is reagált Facebookon. Posztjában azt írja "nyilván van megállapodás az alapítvány és a felperesek között, különben hogy a csudába képviselhetnénk bíróságon?", és hozzáteszi, nem nekik van politikai céljuk, nem ők tartottak még egy sajtótájékoztatót is az ügyben, hanem Horváth. És azt is hozzáteszi: "nem ez az egy ügyünk van, amivel nem hencegtünk el, pedig decemberben is nyert 7 csörögi gyerek ugyanúgy, iskolai szegregáció miatt. Többmilliót, kamatokkal. Tud róla? biztos nem!". Szerinte a politikusnak csak egy célja van, hogy ne kelljen kifizetni a megítélt kártérítést, és hozzáteszi: "én a helyében nem állnék ki lopva szerzett információkkal uszítani, hanem inkább szégyellném magam...."

Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesen.

(Borítókép: A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 2020. január 21-én. / Fotó: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Lakáshitel