Az Emmi szerint is kár érte a gyöngyöspatai roma gyerekeket

D KOM20200121004
2020.01.23. 17:20 Módosítva: 2020.01.23. 18:28

Nem vitatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt, hogy kár érte a gyöngyöspatai roma gyerekeket – olvasható a minisztérium közleményében. Az Emmi álláspontja szerint ugyanakkor a pénz nem segít, amire szükség lenne az az, hogy oktatással, fejlesztésekkel, képzéssel, nyelvtanulással kárpótolják őket.

Ezzel tudunk segíteni nekik abban, hogy boldoguljanak az életben, hogy érettségit, szakmát szerezzenek, és akik tudnak, azok továbbtanuljanak. Így lesz ezeknek a gyerekeknek a jövőben munkájuk, jövedelmük, megélhetésük

– írja a minisztérium arra reagálva, hogy a nemzetiségi ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet is vizsgálja a gyöngyöspatai kártérítés ügyét.

Arra a közlemény nem tér ki, hogy az Emmi hogyan kárpótolná pénz helyett oktatással azt a 60 roma fiatalt, akik együtt összesen 99 millió forint kártérítésre jogosultak azért, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában a többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták őket. Azt viszont hangsúlyozza a minisztérium, hogy „már minden tankerületi központban antiszegregációs munkacsoport működik”, hogy az Emmi „kiemelt feladatként” foglalkozik a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrációjával.

Az Emmi szerint a szegregáció a Fidesz kormányzását megelőzően, az önkormányzati iskolafenntartás idején alakult ki, de az állam 2010 után átvette az intézményt, és „megszüntette ezt az állapotot az iskolában”.

A gyöngyöspatai szegregációról szóló per előzménye Kállai Ernő kisebbségi jogokért felelős ombudsman 2011-es jelentése volt, amelyben megállapította, hogy jogellenesen különítik el a tanulókat a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában. A jelentés szerint az iskolában fizikailag szegregálták a cigány tanulókat, a földszinten voltak a roma osztályok, az emeleten pedig a nem roma osztályok. A roma tanulók nem mehettek fel az emeletre, nem járhattak napközibe, és kitiltották őket az úszásoktatásról is.

Ahogy arról az Index korábban is írt, a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberi jogerős ítélete kimondta, hogy

2003-TÓL 2017-IG SZEGREGÁLT OKTATÁS FOLYT AZ ISKOLÁBAN, AMELY AZT ERŐSÍTI MEG, hogy téves az állítás, miszerint 2013-BAN MEGSZÜNTETTÉK A SZEGREGÁCIÓT, MIUTÁN AZ ÁLLAM LETT A FENNTARTÓ.

A gyöngyöspatai kárpótlások ügye azóta áll ismét a figyelem központjában, amióta Orbán Viktor idén januárban az éves sajtótájékoztatóján arról beszélt: szerinte a gyöngyöspatai roma diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz.

(Borítókép: A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 2020. január 21-én. Fotó: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Lakáshitel