2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Fekete ruhában tiltakoznak a könyvtárosok, a múzeumi alkalmazottak

2020.01.23. 11:04

A Magyar Kultúra Napján fekete öltözettel tiltakoztak nevetségesen alacsony fizetésük ellen a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók, írja a Népszava. A területen dolgozók bérét legutóbb 2008-ban emelték, és bár a parlamenti választás előtt a kormányoldalról 50 százalékos béremeléssel szédítették őket, ehhez képest most egy 15 százalékos emelésről szóló javaslatról értesültek, de erről sem tárgyaltak velük, írja a lap.

A területen nagyjából tízezer ember dolgozik, akik könyvtárosok, múzeumi szakemberek, irattárosok és közművelődésben dolgozók. Az őket képviselő Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete néhány napja béremelést követelő nyílt levéllel fordult az ország vezetőihez, majd petíciót adtak át Kásler Miklós miniszternek címezve.

Követeléseik a petíció alapján:

  • azonnali bértárgyalások
  • a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel
  • A közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő azonnali béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpálya modellek életbelépésének időpontjától és mértékétől
  • A bértárgyalásokon megkötött megállapodást/megállapodásokat valamennyi megállapodó fél tekintse érvényesnek úgy a központi, mint az önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszerre
  • A Kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához!
  •  2020-ban történjen meg a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítése, a vonatkozó normatívák és az ágazathoz tartozó nemzeti intézmények támogatásainak reális megnövelésével. 

Via