Túl bonyolult a kiszámítása, hogy mennyi idő alatt érnek ki a mentők, ezért nem tudják megválaszolni

2020.01.23. 07:22

A mentőszolgálat 2014 óta több mint 15 milliárd forintot kapott EU-s forrásokból arra, hogy lerövidítsék azt az időt, ami a riasztás és a mentő kiérkezése között eltelik. A Népszava azonban azt írja, hogy egyre gyakoribb a hosszú – olykor egy óránál is tovább tartó – kiérkezési idő, aminek a lap által megkérdezett szakértő szerint elsősorban a munkaerőhiány az oka.

Az Országos Mentőszolgálat 2014-ben rendszerbe állított menetirányítási rendszerének köszönhetően az elmúlt években mindig közzétette a kiérkezési időket, így tudható, írja a lap, hogy abban az évben 72,5 százalékban, 2015-ben 68-69 százalékban, 2017-ben 64-65 százalékban értek ki 15 percen belül. A további adatokra rákérdezett a Népszava, amire a mentőszolgálat parádés választ adott:

Az Ön által kért adatok kiértékelése valid statisztikai adatokon végzett analitikai számítási műveletek révén történik, melyre tekintettel kérdése közérdekű adatigénylés formájában nem megválaszolható, arra az általunk korábban közölt válasz adható.

A korábbi válaszból azonban csupán annyi tudható meg, hogy 

A 2018 novemberétől (azóta állnak rendelkezésre országosan és teljes körűen a digitális adatok) az I. prioritású (azonnali beavatkozást igénylő) mentőfeladatok kiérkezési időadatai csökkenő, azaz javuló értékeket mutatnak, minden régióban, megyében és járásban.”)