A hétvégéig várják a véleményeket a győri gyerekgyilkosság miatt tervezett változásokról

2020.01.23. 10:20

Az emberek igazságérzetéről konzultál a kormány. A Magyar Nemzet szerint a konzultáció eredményéről és egyes törvények módosításáról Balatonfüreden, a szokásos, évadnyitó kihelyezett frakcióülésén tárgyalnak a kormánypárti képviselők február 12–13-án.

A győri kettős gyerekgyilkosság után Varga Judit miniszter törvényszigorításokat jelentett be, ezekről a napokban társadalmi vitát folytatnak. A törvénymódosítás a Büntető Törvénykönyvről szóló törvényt, a Büntetés-végrehajtási törvényt, illetve az Egészségügyről szóló törvényt is érinti.

Ezekben a tárca kezdeményezi, hogy:

  • ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki más életére tört.
  • a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet, 
  • az áldozat, illetve a potenciális áldozat védelmére bizonyos magatartási szabályokat rendelnek el, és ellenőriznek,
  • a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálására irányuló döntési eljárás során a javaslatban meghatározott esetekben be kell szerezni a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is.

A módosítások apropóján a Magyar Nemzet azt írja, hogy „a tanácskozáson szó lesz arról, hogy minden olyan törvényt felül lehetne vizsgálni, amely az emberek jogos igazságérzetét sérti".

Ezek között említi a kormány által csak börtönbiznisznek nevezett kártérítési rendszer felülvizsgálatát, illetve a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorítását. A lap szerint a frakcióülésen a szegedi Szeviép-ügy is terítékre kerül.

A tervezetet itt találja, az észrevételeket 2020. január 27-ig várják a velemeny@im.gov.hu címen.  • Hírek
  • Lakáshitel