Korábban is zaklatott rendőröket a váci késelő

D  MI20200123013
2020.01.23. 10:36 Módosítva: 2020.01.23. 16:06

Az ATV értesülései szerint megszúrtak két rendőrt Versegyháznál, amikor kimentek ellenőrizni egy háziőrizetest. A Központi Nyomozőfőügyészség megerősítette az ATV-nek, hogy hivatalos személy elleni erőszak ügyében nyomoznak. A rendőröket ezután mentőhelikopterrel vitték kórházba. 

Az Index úgy tudja, hogy a háziőrizetben lévő V. László egy váci járőrpárost támadott meg, mialatt a rendőrök a kórházból az erdőkertesi otthonához vitték haza. Pásztor László, Erdőkertes polgármestere az Indexnek azt mondta: nagyjából tíz éve ismeri a férfit, aki évekig polgárőrként dolgozott a településen. Úgy tudjuk, munkáját, feladatait lelkiismeretesen végezte, ami miatt az önkormányzat ki is tüntette. A problémák akkor kezdődtek, amikor élettársával megromlott a kapcsolata, a polgármester információi szerint 2-3 éve bűnügyi felügyelet alá is helyezték, mert súlyosan bántalmazta élettársát. V. László ekkortájt egyre többször került összetűzésbe a helyi körzeti megbízottal és a rendőrséggel is.

A polgármester hozzátette, azt egyelőre nem tudni, hogyan került hozzá kés, de

Lászlót ismerve biztosan nem azért, mert magában akart volna kárt tenni.

Erdőkertes polgármestere korábban a  Facebookon számolt be a történtekről.

Tisztelt Erdőkertesi Polgárok! Bűnügyi felügyelet alatt álló V. László, akit a rendőrök a Váci kórházból a Katona József utcai lakására szállítottak, a hazaérkezés előtt a két rendőrt a nála lévő késsel előre kitervelten nyakukon, kezükön, arcukon megsebesítette. Mindkét rendőr állapota stabil, kielégítő. V. László a Gödöllői Rendőrkapitányságon előállításra került. 

Dr. Kenese Attilától, a Budapest Környéki Törvényszék bűntetőszóvivőjétől úgy tudjuk, noha az ügyészség letartóztatást kért V. Lászlónál 2019 júliusában, mivel a férfi egy korábbi bűnügyi felügyelete alatt és után több alkalommal zaklatta, rendszeresen sértegette és szidalmazta a rendőröket. Végül a cselekmények kis tárgyi súlya miatt csak bűnügyi felügyeletet rendeltek el.

A 35 éves férfi a Facebook-oldalán hangfelvételeket is közzétett, amin a rendőrök szerepeltek. Fenyegetéseket, rágalmakat fogalmazott meg, időnként a családjuk ellen is. A gyanú szerint több rendőrnél adatgyűjtéseket végzett, a munkahelyükön is figyelte őket, ezzel a magatartással alapozta meg a kényszerintézkedést

– fogalmazott a szóvivő, és hozzátette, a férfinál végzett házkutatás során gáz-riasztó fegyvert is lefoglaltak a rendőrök.

V. Lászlót éppen ma egy órára vitték volna a bíróságra, ahol ma döntöttek volna arról, szükséges-e hosszabb időre befeküdnie egy pszichiátriai intézménybe, hogy megállapíthassák elmezavarának súlyosságát. Ősszel már készült szakértői vélemény arról, hogy tudata nem teljesen tiszta, de ennek súlyosságát akkor nem tudták felmérni. Az ügyészség az indítványt most visszavonta. Ez az ügy még folyamatban van, a férfi ellen 8 rendbeli becsületsértés vétsége és 1 rendbeli zaklatás vétsége miatt folyik eljárás.

2016-ban emberölés kísérlete miatt indult eljárás ellene, amit a nyomozás során könnyű testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszakká minősítettek át. Akkor az ügyben letartóztatták és elrendelték a bűnügyi felügyeletét. Ezután kezdte zaklatni a rendőröket, főként azokat, akik a bűnügyi felügyelet ellenőrzését végezték.

(Borítókép: Bűnügyi helyszínelés 2020. január 23-án Erdőkertesen ahol egy bűnügyi felügyelet alatt álló férfi késsel megsebesített két rendőrt. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)