Segítsen megtalálni a legszabadabb magyart!

DMOHA20180528003
2020.01.23. 09:32

Szabad ország szabad polgára azt csinálja, amit neki szabad – szólt a kor emberi jogi viszonyain ironizáló mondás a kommunista pártállam idején. Akkor egyértelmű volt, hogy aki nagyobb szabadságra vágyik, mint amit a rendszer kínál, az vagy elmegy, vagy perifériára kerül. Nemritkán börtönbe.

Egy demokratikusabb országban, amilyen a mai Magyarország is, már nem olyan egyértelmű, hogy pontosan ki és miért tekinthető szabadnak.

A Társaság a Szabadságjogokért tavaly azért alapította a SZABAD-díjat, hogy azokat az embereket méltassa és állítsa példának mindenki elé, akik a belső meggyőződésüket követve azért lépnek fel, hogy Magyarország jobb, igazságosabb, szabadabb hely legyen.

A TASZ szerint óriási szükség van ilyen emberekre, az Index pedig idén is segít megtalálni őket.

Tavaly három ember nyert díjat. A szakmai díjazott Csordás Anett, aki egy sérült gyerekeket nevelő családokat támogató civil szervezet vezetője, és társaival hosszú évek kitartó munkájával sikerült rákényszeríteniük az államot, hogy pénzben is elismerje: a sérült gyerekek otthoni ápolása kőkemény munka. Farkas Norbert volt a közönségdíjas, ő már állami gondozott gyerekként is kiállt magáért az őt meglopó gondozója és intézménye ellen, és szociális munkásként gyerekvédelemmel foglalkozik. Különdíjat kapott a színész, rapper, aktivista Molnár Áron, aki munkájával és dalaival rendre fellépett az elharapódzó gyűlölet és a hajléktalanok kriminalizálása ellen, vagy épp a szabad oktatásért.

Ha felnéz valakire, akiben mindig megvan az a belső bizonyosság, hogy mit kell tennie másokért, vagy pont nincs meg benne, mégis nap mint nap elismerésre méltó dolgokat tesz, jelölje a SZABAD-díjra.

Jelölje az orvost, aki, bár tehetné, soha nem fogad el hálapénzt és nem tűri a kivételezést. A főnököt, aki megvédi a beosztottját, ha zaklatják, mert roma, meleg, nő, gyenge, vagy csak más, mint amilyennek egyesek szerint lennie kéne. A kocsmárost, aki nem viseli el a rasszizmust, a vendéglőst, aki összegyűjti a maradékot és rászorulóknak adja, vagy olykor akár direkt nekik főz. Bárkit, aki személyes kockázatot vállal egy fontos, jó ügy érdekében.

Csak azt jelölje, aki

  • elmúlt 18 éves,
  • politikai pártoktól független,
  • és se ő, se a hozzátartozója nem dolgozik a TASZ-nál.

A közönségdíjra 2020. február 2-ig lehet jelölni, a TASZ honlapján lévő űrlapon. Ha a jelöléssel kapcsolatban bármilyen kérdése van, írjon a tasz@tasz.hu címre.

A beérkezett jelöltek közül szakmai zsűri választja majd ki azt a tíz embert, akik a közönségszavazás döntősei lesznek, és történetüket előadhatják a SZABAD. díjátadón. A szavazás az Indexen lesz, május végén, a díjátadó pedig június elején.

A TASZ közönségdíjazottja díjazásban részesül, amelyet a jelöléshez kapcsolódó tevékenységeire fordíthat.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)