Ködből, csöndből

DSOKI20191208001
2020.01.24. 06:45

Pénteken több helyen párás, ködös a levegő, főként az Északi-középhegység térségében, valamint délnyugaton tartósabb ködre, illetve sűrű (zúzmarás) ködfoltokra is lehet számítani. Napközben a ködös területeken a látási viszonyok csak lassan javulhatnak, és ezeken a tájakon gyenge szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Hét megyére adtak ki első fokú riasztás a köd miatt: Baranya, BAZ, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyére. 

Napközben a köd, illetve rétegfelhőzet helyenként csak lassan oszlik, szakadozik fel, másutt azonban a kezdeti párásság után napos idő valószínű kevés felhővel. A délnyugati, déli szél éjszaka a Kisalföld térségében élénkülhet meg, pénteken mindenütt mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között alakul, de a fagyzugos területeken egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 1 és 5 fok között várható, a déli vidékeken ennél pár fokkal melegebb, a ködös részeken hűvösebb is lehet.

Késő estére többnyire +2 és -5 fok közé hűl le a levegő. Egyre nagyobb területen párássá válik a levegő, és a hajnali órákra több helyen képződhet (zúzmarás) köd, illetve rétegfelhőzet. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő ónos szitálás, hószállingózás. A hőmérséklet hajnalban +1 és -9 fok között valószínű, fagypont körüli értékek inkább csak a délnyugati tájakon valószínűek, írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

(Borítókép: Gyalogos és autó ködben Pécsett az 58-as úton 2019. december 8-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)