Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Zsalukat tettek a CEU babalaborjának ablakaira, de csak dísznek szánták

2020.01.24. 15:12 Módosítva: 2020.01.27. 09:30

Újabb fordulatot vett a CEU babalaborjának ügye: péntek délelőtt a La Fabbrica étterem munkásai zsalugáteres fa táblákat szereltek fel egy belvárosi, Zrínyi utcai ház három ablakára, a Bazilika közvetlen közelében - írta meg a 444.hu

A CEU-hoz tartozó, kognitív tudománnyal foglalkozó intézmény az Október 6. utca és a Zrínyi utca sarkán található ház földszintjén működik, az ablakai a Zrínyi felé nyílnak. A kutatók december 13-án meghökkenve vették észre, hogy két ablakuk elé valaki egy építményt kezdett felhúzni.

Ezeket helyezték fel pénteken az ablakaikra:

Egy zárt, fűthető éttermi terasz lesz az, az utca sarkán található La Fabbrica étterem része, amit úgy helyeztek el a ház falához, hogy a laboratórium két ablaka a ketrec belsejébe került. Ha szellőztetni akarnak, akkor az ablakaik egy asztalokkal, székekkel és vendégekkel teli térbe nyílnak pár centire a vendégektől.

Az egyik ablak ráadásul egy önálló helyiség - az EEG-előkészítő szoba - egyetlen kijárata a fény és a külvilág felé, a másik egy folyosóra nyílik.

Ez a tulajdonosi viszonyok miatt történhetett meg, az épület maga a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés nevű szervezet tulajdona, a CEU által évek óta használt részére azonban a K&H Banknak van használati joga. A mostani labor helyén régebben bankfiók volt. A CEU így nem a vasasoktól, hanem a K&H-tól bérli az ingatlant - írja a 444.hu. 

A CEU-sok panaszt tettek az önkormányzatnál, de Csibra Gergely laborvezető tudomása szerint a speciális tulajdoni helyzet miatt ennél sokkal több jogi lehetőségük nincs. 

A CEU a 444-gyel azt közölte, hogy minden szükséges lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy biztosítsa a munkavállalók számára az egészséges és biztonságos munkakörnyezetet.

UPDATE, NEM FOGJÁK BEZÁRNI: 

A La Fabbrica étterem a cikk megjelenése után azt közölte, hogy a laborral az étterem tulajdonosi köre többször megpróbálta felvenni a kapcsolatot, hogy normális kommunikáció keretein belül olyan megoldások szülessenek, ami mindenki számára elfogadható, de minden esetben elzárkózott tőle.

Elküldtek egy képet, amin az látszik, melyik fekete táblákat (melyek a babalabor ablakai melletti falakat szegélyezték) cserélte le a vezetőség az étterem hangulatához és az épülethez vizuálisan jobban passzoló, rusztikus zsalu elemekre, amiket sem ma, sem a jövőben nem terveznek zárni, vagy bárkire "rádeszkázni", dekorációs elemnek szánták.

Azt írják, az étterem vezetősége továbbra is nyitott bármilyen előremutató és érdemi kommunikációra a labor munkatársaival.