Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Áder és Pintér sem repült honvédségi géppel egzotikus helyekre, de nem tudni, ki járt Dubajban

DLAPE20190820110
2020.01.24. 08:02

Dubaj, Abu-Dzabi, Panamaváros, Sarm es-Sejk, Zöld-foki Köztársaság, Washington, Moszkva, Párizs, Peking, Marosvásárhely – néhány célállomás a nyolcvanból, ahová állami vezetők utaztak honvédségi repülőgépekkel 2018 júliusa óta, írja a Hvg.hu a Magyar Honvédség összesített információira hivatkozva.

  • A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint Áder János az elmúlt másfél évben 14 helyszínre utazott a gépekkel, ezek: Stockholm, Poprád, Rotterdam, Vilnius, Ljubljana, Kassa, Prága, Krakkó, Kijev, Marosvásárhely, Belgrád, Varsó, Tbiliszi, Athén. Áder 7-25 fős kísérettel utazott, ezek közül a legolcsóbb út 1,5 millió forintba, a legdrágább 8,4 millió forintba került. 
  • Pintér Sándor pedig egyszer használta a honvédségi gépet, 2019 októberében, amikor Bel- és Igazságügyi Miniszteri Tanácsülésre utazott Luxemburgba. Ez az egynapos út hatmillió forintba került. 

Ezekből kiderül, hogy a fent említett egzotikusabb helyszínekre nem ők utaztak.

Orbán Viktor utazásairól a lap nem kapott információkat, a Miniszterelnökség azt válaszolta, ők nem tudják, hogy Orbán hová repült a honvédségi gépekkel. A Honvédelmi Minisztérium a lekérésre annyit válaszolt, a kért adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okból nem nyilvánosak. 

A Hvg.hu emlékeztet: az kiderült korábban a kormány közleményeiből, hogy Szijjártó Péter 2019 áprilisában Panamavárosban, 2018 novemberében pedig Abu-Dzabiban tárgyalt, az viszont nem, hogy milyen gépeket vett igénybe.

Korábban az Átlátszó is megírta, hogy harminc évig titok, miért járt Dubajban a Magyar Honvédség gépe, és nemzetbiztonsági érdek, hogy így legyen.

A lap még decemberben írt a frissen beszerzett új honvédségi repülőgépek összes addigi útvonaláról, melyekből kiderül, hogy a honvédség két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7x típusú repülője olyan helyeken is járt az elmúlt évben, mint

DUBAJ, LAS VEGAS, MÁLTA VAGY PANAMA.

A két Airbus és a két Dassault Falcon rendszerint kikapcsolt transzponderrel repül, így a nyilvános repülőkövető oldalakon nem jelennek meg. 

  • A 605-ös Airbus azontúl, hogy elfuvarozta a miniszterelnököt tavaly Tel-Avivba, Kairóba, Sarm es-Sejkbe, Kazahsztánba és Pekingbe is, három napot töltött a kanári-szigeti Fuerteventurán,
  • pont akkor, mikor a 604-es gép is odarepült.
  • Később egy-egy napra kiugrott Alicantéba is. 

(Borítókép: A Magyar Honvédség Airbus A-319 típusú szállító repülőgépe a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén 2019. augusztus 20-án. / Fotó: Lakatos Péter / MTI)

 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek