Mátyás
1 °C
15 °C

Bírókról, bűnözőkről, balliberálisokról beszélt Budai

2020.01.26. 08:29
Üzletággá fejlesztették az elítéltek kártérítését - mondta többek között Budai Gyula. Mármint a balliberális ügyvédek, akik erre a bizniszre "rátelepedtek". Budai nem kímélte a Szeviép-vezetőket felmentő bírókat sem.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője volt a vendége a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.

A fideszes politikus közölte: a börtönben ülő bűnözők és ügyvédeik eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, és több mint tízmilliárd forintot nyertek el, amelyből több mint kilencmilliárd forint a bűnelkövetők és az ügyvédek számláin landolt, a sértettekhez, áldozatokhoz csak egymilliárd forint jutott.

Keresetminta

Rámutatott: a kártérítési törvény nem köti ki, hogy a fogvatartottnak kötelezően jogi képviseletre lenne szüksége a kártérítés megindításakor.

Budai Gyula szerint a Helsinki Bizottság évekkel ezelőtt körbeadott egy olyan keresetmintát, amely segíti a fogvatartottakat a kártérítést igény benyújtásában a rossz magyarországi börtönviszonyok miatt.

Árulkodó részlet

A kormánypárti politikus az ügy legárulkodóbb részletének azt nevezte, hogy a kártérítésként megítélt összegek 70 százaléka ügyvédi letéti számlára érkezett meg. 

Az elmúlt időszakban jelentős börtönrekonstrukciót hajtott végre az Orbán-kormány - fűzte hozzá. Az áldozatok kártérítése messze elmarad az elítélteknek fizetett összegektől, és mivel a magyar kormánynak az áldozatok a legfontosabbak, így a kártérítések kifizetésének felfüggesztése mellett döntött - mondta Budai Gyula.

A Szeviép-balhé

A politikus kitért a rendkívül furcsa körülmények között végül felmentéssel záruló Szeviép-ügyre is. A Szegedi Törvényszéken másodfokon született felmentő ítélettel összefüggésben azt mondta, ez az egész ügy Botka László szegedi polgármester és a helyi önkormányzat korrupciós ügye. Elmondta, sajtóhírek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a másodfokon felmentő ítéletet hozó egyik bíró családi cége egymilliárdos megrendelést kapott a szegedi önkormányzattól. A másik bíró pedig áron alul jutott egy szegedi belvárosi, 100 négyzetméteres ingatlanhoz - részletezte.

Budai Gyula szerint ezek egyértelmű dolgok, és az ember elkezd "kombinálni", mi az oka, hogy felmentették a Szeviép-ügy vádlottjait, akik közel 30 milliárd forintos megrendelést kaptak a szegedi önkormányzattól és több mint 500 kisvállalkozót nem fizettek ki.