Minden harmadik győri választópolgár már leszavazott Borkai utódára

2020.01.26. 06:27 Módosítva: 2020.01.26. 15:33

Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket választanak.

Győrben azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert az október 13-án megválasztott Fidesz-KDNP-s Borkai Zsolt a róla nyilvánosságra került szexvideó és az ahhoz kapcsolódó korrupciógyanút követő botrányok miatt lemondott tisztségéről; az ügyben már hatósági eljárások is indultak. A történetről és annak legfrissebb fejlemények röviden itt olvashat, míg a városban a választás előtt néhány nappal készült riportunkat itt találja.

A vasárnapi választás napközbeni részvételei adatai szerint a választásra jogosultak 30,19 százaléka már leadta a szavazatát a polgármester-választáson délután háromig. Tavaly októberben a 31639-en szavaztak délután háromig, ez 31,07 százalékos részvételt jelentett.

A délután egyes adatok szerint 22,8 % adta le a szavazatát (tavaly októberben 24506-an szavaztak eddig az időpontig, ami 24,06 %-os részvételt jelentett). A 11 órás adatok 14,87 százalékot mutattak, este fél hétre pedig 41,24 százalékon állt a részvételi mutató. 

A korábbi, reggel 9 órás részvételi adatok szerint 5,24 százalékos volt a részvétel, 7 órakor a választóknak még kevesebb mint 1 százaléka (0,84) járult az urnához. Ősszel a 9 órás adat 6,43 százalékos volt (országos átlagban ekkor a szavazásra jogosultak már 7,2 százaléka leszavazott).

Mindezek a statisztikai adatok az az őszi választáshoz képest visszafogottabb érdeklődést mutatnak. 

A posztért hatan indulnak, az ellenzéki összefogás és a kormánypárt jelöltjei mellett két független induló, valamint az Összefogás Győrért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom is beszállt a versenybe. A választói névjegyzékben 101 655-en szerepelnek.

Nógrád megyében két településen is polgármestert választanak, írja az MTI. Patakon októberben a Fidesz-KDNP-s és a független jelölt egyaránt 199 szavazatot kapott, az időközi választáson rajtuk kívül indul egy harmadik, független jelölt is. A választáson 735 helybéli vehet részt. Bokor községben ősszel négy független polgármesterjelölt közül választhattak a községben élők, de az élen állók között szavazategyenlőség alakult ki, mindketten 31 szavazatot kaptak. Az időközi választáson két független jelölt lesz, egyikük már októberben is indult. A választói névjegyzékben 95-en szerepelnek.

A Zala megyei Pötrétén a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján kialakult szavazategyenlőség miatt tartanak újból polgármester-választást. Ősszel ugyanis mindössze egy szavazatnyi volt a különbség a két független polgármesterjelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be egy helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólap miatt. A Pécsi Ítélőtábla végül úgy döntött, hogy a szavazólap mégis érvényesnek tekinthető, így 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki. Az időközi választáson ugyanez a két független jelölt méreti meg magát, a településen 259-en szavazhatnak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irotán tavaly októberben két független jelölt indult a polgármesteri székért, de mindketten 36-36 voksot kaptak. Az időközi választáson ők ismét elindulnak, de lesz egy harmadik, szintén független jelölt is. A választói névjegyzékben 82-en szerepelnek.

A Baranya megyei Apátvarasdon időközi képviselő-választást tartanak, mert októberben a négy helyre mindössze három jelölt volt, így elmaradt a választás. Az időközi választásra négy független egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba, a választói névjegyzékben 104-en szerepelnek.

A Zala megyei Sényén azért kell kéttagú képviselő-testületet választani, mert októberben nem volt elég jelölt, a visszalépések miatt a szavazás napjára mindössze egy maradt. Az időközi voksolásra három független jelöltek vettek nyilvántartásba, a településen 62-en szavazhatnak.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.  • Hírek
  • Csok