Gizella
9 °C
15 °C

Botlatókövet avattak Szerb Antal háza előtt, az író halálának 75. évfordulóján

2020.01.27. 22:18 Módosítva: 2020.01.27. 22:49

Botlatókövet avattak Szerb Antal halálának 75. évfordulóján az író egykori lakhelye, a II. kerületi Hűvösvölgyi út 81. szám alatti épület előtt, írja az MTI. A rendezvényen beszédet mondott Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke, Havasréti József irodalomtörténész, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere. Az avatáson megjelent Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. 

 

A botlatókövek (németül: Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai; a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. (Wikipédia)

Szerb Antal 1901. május 1-jén született Budapesten, 1924-ben magyar–német–angol szakos tanári diplomát szerzett a budapesti egyetemen. Hosszabb-rövidebb időt Párizsban, Londonban és Olaszországban töltött. Tanított, 1933-tól a Magyar Irodalomtudományi Társaság elnöke volt. Az 1934-ben megjelent Magyar irodalomtörténettel országos hírnevet szerzett. 1935-ben és 1937-ben Baumgarten-díjat kapott. 1941-ben megírta A világirodalom története című munkáját. Ettől az időszaktól kezdve alkotói tere egyre szűkült, Magyar irodalomtörténetét betiltották, de a Magyar Csillag, az Ezüstkor, a Magyar Nemzet és az Új idők még közölték írásait. 1943-ban, majd 1944. június 5-én behívták munkaszolgálatra: először Fertőrákosra, majd Balfra került.

Szerb Antal 1945. január 27-én halt meg tragikus körülmények között, a munkaszolgálattól és verésektől legyengülve, holttestét 1946 októberében exhumálták, majd Budapesten helyezték el földi maradványait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. 

A modern polgári esszéírás egyik legjobb magyar képviselőjeként tanulmányait filológiai felkészültség és rendkívüli elemzőkészség jellemzi. Irodalomtörténeti munkái ma is forrásértékű művek. Regényeiben (A Pendragon-legenda, az Utas és holdvilág, A királyné nyaklánca) a kalandregényt és a kultúrtörténetet ötvözte. Fanyar humorú novellái ma is olvasottak. Sokat fordított. Száz vers című antológiája görög, latin, angol, amerikai, német, francia, olasz költők verseinek eredeti szövegét és magyar fordítását tartalmazza.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport