Rabosították Varju László DK-s politikust

2020.01.27. 17:08 Módosítva: 2020.01.27. 20:22

Január 6-án írtuk meg, hogy két ügyben – választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt – hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét. Január 27-én összellenzéki sajtótájékoztatót tartottak, miután Varju Lászlót rabosították; „Orbán ügyészsége rabosítani akarja a teljes ellenzéket – Nem hagyjuk, hogy Varju László koncepciós per áldozatává váljon!” címmel. Varjutól végül ujjlenyomatot vettek, lefotózták, de nem vették őrizetbe.

Az ügynek két előzménye van. Az egyik szerint Varjut azzal gyanúsítják, hogy 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára.

varju
Fotó: VARJU László Újpest-Angyalföld / Facebook

A másik pedig az MTVA-székházban történtek: 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonságiak azonban útjukat állták, amiből többször dulakodás alakult ki, a képviselőt azzal vádolják, rászorított egy vádlira, illetve egy biztonsági lábát kihúzta, aki így elesett. Lapunk küzdősportos szakértője ebben a cikkben elemezte ki a konfliktust, és foglalta össze úgy: „Megeszem a fekete övemet, ha Varju László képes volt komoly sérüléseket okozni”.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát végül – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette. Varju László január elején vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Majd most január 27-én – rabosítása után – a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatón, és az ujjlenyomatvétel miatt tintás kezeit felmutatva azzal kezdte sajtótájékoztatóját: az amit csinálnak, az így néz ki, ez a technikai színvonal az ügyészségen, miközben százmilliárdokat költenek a saját igazuk bizonyítására. Majd hozzátette,

mindazok, akik megrendelték a mai cselekményt, azok ugyanazok, mint akik az MTVA-nál elrendelték, hogy képviselőket vegzáljanak, akik képviselőkkel szemben hoznak törvényt, hogy azok ellenőrzési jogát kétségbe vonják.

Teszik úgy – tette hozzá a képviselő –, „miközben emberek millió támogatnak minket abban, hogy a Fidesz NER-rendszerével szembeszálljunk”. 

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, akár viccnek is nevezhetnék, hogy az MTVA smasszereit futni engedte az ügyészség, de eközben megvádolja az ellenzéki képviselőt, de ez nem vicc, „ez egy mérföldkő az úton a demokráciából a diktatúrába” – fogalmazott.

„ez maga a koncepciós eljárás”

– mondta Hadházy, aki hozzátette, azt hitte, 30 évvel a rendszerváltás után feledésbe merült ez a fogalom, de nem. Facebook-posztjában az épületből posztolva azt írta: ”Szerettem volna jelen lenni azon a történelmi eseményen, amikor először rabosítanak országgyűlési képviselőt egy koncepciós eljárásban. Bár a törvény csak február elsején lép életbe, a Központi »Nyomozó Főügyészség« vezetőhelyettese megtiltotta a szabad mozgásomat az épületben – »természetesen« semmilyen jogi hátteret nem tudott megadni”.

Tordai Bence ellenzéki képviselő szerint Varju László nem magánemberként ment be az MTVA-ba, hanem azokat képviselve, akik elutasítják, hogy a Fidesz a közpénzt magánvagyonná alakítja.

„A tisztességes többség képviselőjét taposták meg, vitték földre, majd őt vádolták meg”

– fogalmazott.