Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Koronavírus: a magyar kórházak készen állnak a betegek fogadására

2020.01.28. 11:51

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására, jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden egy budapesti sajtótájékoztatón. Kásler egyúttal elmondta: a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, Magyarországon két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a területi szervek munkatársai is.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája, és a megbetegedés gyermekeknél nem jellemző, írja az MTI.Ugyanakkor Kínában már egy kétéves és egy kilenc hónapos gyereknél is azonosították a vírust.

Kínában eközben harminc gyógymódot is tesztelnek a koronavírus ellen, amit Magyarországon több cég is óvintézkedésekkel igyekszik távol tartani. A Nokia például egyhetes munkavégzésre utasította Kínában járt dolgozóit, a Samsung gödi gyárában pedig karanténba helyezik a Kínából érkező munkásokat. Odafigyelnek a Semmelweis Egyetemen is: a kínai hallgatókat kérdőív és megfigyelés várja. A koronavírus terjedésének aktuális állapotát ezen a folyamatosan frissülő térképen tudja követni.