Speciális nyomozócsoport derítette fel az unokázós maffiát

2020.01.28. 13:43

A Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális nyomozócsoportja befejezte annak a csalássorozatnak a vizsgálatát, amelynek során egy bűnszervezet több mint 43 millió forint értékben csalt ki pénzt és ékszereket idős emberektől – közölte a rendőrség

Az elmúlt években az időskorú emberek megtévesztésére a csalásokra szerveződött bűnözői körök új módszert kezdtek alkalmazni, ami unokázós csalás néven terjedt el. Budapest rendőrfőkapitánya az ilyen csalások felderítésére 2018 novemberében felállított egy kifejezetten az unokázás felderítésére specializált csoportot. A nyomozók több hónapos munka után a napokban befejezték egy szervezetten elkövetett csalássorozat ügyének vizsgálatát, az iratokat megküldik az ügyészségnek.

A bűnszervezet tagjai a nyomozás adatai szerint 2018 augusztusa és 2019 júniusa között 33 idős sértettől csaltak ki több mint 43 millió forint értékben pénzt, valamint ékszereket. Az áldozatokat a csalók általában telefonkönyvből véletlenszerűen választották ki.

A módszer

A csalók mindig ugyanazt a sémát alkalmazták: a szervezet egyik irányítója hívta fel egy angliai telefonszámról, a beszélgetés során az időskorúak unokájának, rokonának adta ki magát. A telefonáló azt állította, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A pénz sürgősségére több verziót is kitaláltak a csalók: volt, amikor az álrokon arra hivatkozott, hogy egy drága autót tört össze, és a kár azonnali kifizetésével nem indul ellene rendőrségi eljárás, de volt olyan eset is, amikor azt mondta a hívó, hogy meg fogják verni, és nem engedik el addig a helyszínről, amíg az okozott kár összegét nem fizeti ki.

Az álrokonok a közvetlen találkozásokat úgy kerülték el, hogy meggyőzték a sértetteket, ők maguk nem tudnak a pénzért, ékszerekért elmenni, hanem egy ismerősüket küldik el érte. Az idősek lakcímére egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amely a pénzt elosztotta és eljuttatta a szervezet irányítóinak. A nyomozók a futárokat többször akkor fogták el, amikor a pénzért mentek.

8,5 milliót lefoglaltak

A nyomozók azonosították a szervezet tagjait, akik közül többen rokonok, illetve a tagok között két fiatalkorú elkövető is volt. 18 embert hallgattak ki gyanúsítottként; 33 rendbeli bűnszervezetben elkövetett csalás, 9 rendbeli bűnszervezetben elkövetett pénzmosás, 11 rendbeli csalás, 2 rendbeli bűnszövetségben elkövetett csalás kísérlet, 1 rendbeli csalás kísérlet, valamint 1 kiskorú veszélyeztetése miatt.

A nyomozók a szervezet tagjaitól az elfogások során 8 580 540 forintot foglaltak le, így a kicsalt összegeket több sértettnek is vissza tudták adni.

Többeket elfogatóparancs alapján köröznek.