Karácsony megszüntette a szmogriadót Budapesten

2020.01.28. 16:36

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, jelentette be keddi közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a hétfőre vonatkozó mérési eredmények és az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése alapján már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Karácsony Gergely főpolgármester megszüntette azt.

Bár a légszennyező anyagok tegnapi szintje – a megkezdődött javulás ellenére, a korábbi napokhoz hasonlóan – még nem volt problémamentes, de a ma reggeli órákban esett vegyes halmazállapotú csapadék hatására kitisztult a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése szerint a levegőminőség éjszaka is kiváló lesz, ami a következő két nap is így marad

– írták.

A közleményben Karácsony köszönetet mondott azoknak, akik mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, akik autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik önkéntesen csökkentették légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

A főpolgármester külön köszönetet mondott a budapesti agglomeráció településein élők, illetve ezen települések helyi önkormányzatai közül azoknak, akik közreműködtek a fővárosi légszennyezettségi helyzet javításában.

"Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, a fővárosi agglomerációban élők, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen" – írták.