Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Az influenza átlépte a járványküszöböt

2020.01.29. 15:09

Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma január negyedik hetében, azaz itt az influenzajárvány.

- ismertette szerda délután az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményét. Január 20. és 26. között 17 464-en, az előző hetinél 41,2 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, így a lakosságszámra vetített ráta 0,1786 százalék, ami magasabb, mint a járványküszöb (amit 0,1435 százalékban határoztak meg).

84128879 10159173713374338 9216732979487834112 n
Fotó: Időkép

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint mindenhol emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva, az arány Pest, Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten volt a legmagasabb, Csongrád, Somogy és Tolna megyében a legalacsonyabb.

Egy hét alatt az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Veszprém megyében csaknem háromszorosára, Csongrád és Tolna megyében több mint kétszeresére nőtt.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket nyolc területen - a fővárosban, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Vas megyében – diagnosztizáltak. A betegek több mint 33 százaléka 14 év alatti gyermek, több mint 36 százalék pedig 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek több mint 23 százaléka, míg több mint 7 százalék a 60 éven felüliek közül került ki.

Az influenza-járvány miatt az országban jelenleg Budapest, Baranya, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye egyes kórházaiban teljes, illetve részleges látogatási tilalmakat vezettek be, ezek listáját az ÁNTSZ oldalán lehet megtalálni. A járványkörülmények között fokozott fontossággal bírnak a higiéniás protokollok betartása, hogy mást nem mondjunk, az alapos kézmosás.

Folyamatosan vizsgálják a vírusokat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az influenzavírusok típusát is folyamatosan monitorozza. A negyedik héten ötvennyolc influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag. Többségében az influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét mutatták ki.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett: Bács-Kiskun megyében, egy óvodában torokfájással, köhögéssel, magas lázzal, hidegrázással jelentkező légúti járvány alakult ki. Egy Heves és egy Baranya megyei egészségügyi intézményben kialakult influenzaszerű tünetekkel járó járvány az ápoltakat és a dolgozókat is érintette. A Heves megyei intézményből származó mintákban az influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét igazolták, a másik két járvány esetében a vizsgálatok folyamatban vannak - írta a népegészségügyi központ.