Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Karácsony azt javasolja a Fidesznek, tüntessenek a naplemente ellen is

2020.01.29. 16:08

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése után a Magyar Nemzet tudósítója megkérdezte Karácsony Gergelytől, elhatárolódik-e Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester mondataitól, aki az ATV-n a szélsőjobboldal ellenségkeresésének kapcsán a „rémisztő képződmény” fehér keresztény heteroszexuálisokról beszélt, és akinek szavai miatt csütörtökre a Fidesz csütörtökön „antirasszista” tüntetést hirdetett.

Karácsony azt mondta, ő is fehér, keresztény, heteroszexuális férfi, mégsem érzi magát megbántva, persze, „ha valaki nagyon félre akarja érteni” Niedermüller mondatait, „akkor úgy könnyebb lesz”.

Örülök annak, hogy a Fidesz úgy érzi, hogy a demokratikus jogaival élni kell, és tüntetni fog ez ellen. Javaslom, hogy tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező. És az, hogy polgármester úr egészen pontosan mit akart mondani, azzal kapcsolatosan az ő véleménye engem jobban érdekel, mint mondjuk Bayer Zsolté.

A „botrány” megértéséhez előbb érdemes elolvasni, mit is mondott konkrétan Niedermüller:

[...] hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

Niedermüller értelmezése szerint viszont csak a kormány családokról alkotott kirekesztő vízióját vázolta fel, a Fidesz több politikusa és egy sor kormányhoz lojális szervezet és közszereplő szerint viszont „morálisan elfogadhatatlan”, sőt „rasszista” kijelentést tett.

A Fidesz erzsébetvárosi szervezete, a KDNP és a Fidelitas csütörtök délután öt órára tüntetést hirdetett meg az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal elé. A „Mondjunk nemet a rasszizmusra” szlogennel hirdetett megmozduláson Bayer Zsolt lesz az egyik vezérszónok.

Közben szerdán tovább szaporodtak a Niedermüllert elítélő nyilatkozatok/posztok/publicisztikák:

  • Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Mandineren publikált írása szerint "sok gyűlöletteli állítást" hallott már ellenzéki politikusoktól – mégis meglepte, hogy „valaki ilyen megvetéssel beszéljen az emberek egy jelentős csoportjáról”.
  • Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében azt írta:

Szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről elhangozhatott.

  • Deutsch Tamás szerint Niedermüller kijelentése „rasszista, uszító és menthetetlen”, a Fidesz európai parlamenti képviselője ezért a DK „napok óta hallgató” vezetőitől, köztük dobrev Klárától is magyarázatot vár.
  • A Jobbik közleménye szerint „a DK-s politikus durván túllőtt a célon” a „család-, magyar- és keresztényellenes nyilatkozatával”, ezért távoznia kell a közéletből. Egyébként ugyanezt követelte Hollik István, a a Fidesz kommunikációs igazgatója is.
  • A Civil Összefogás Fóruma pedig valóságos filippikát intézett „az emberek adójából fényes módon élő” politikus ellen, melyet érdemes csonkítatlanul idézni:

[Niedermüller] kirekesztő módon vétett, megsértette a fehér, heteroszexuális férfiakat és nőket, akik a zsidó-keresztény civilizáció évezredes megtestesítői. Megtámadta a teremtés éltető erejét, amelynek legkisebb természetes egysége a család. A pártja eszmeiségét hordozónak üzenjük, hogy leszűkült látásmódja szegregációhoz vezetett. Ezután Niedermüller Péter számunkra nem létezik. Úgy véljük, hogy társadalmunk reakciója nem lehet más, mint kizárása a politikából és a közügyektől. A jelentéktelen, megzabolázhatatlan ember ellen a CÖF-CÖKA nem szervez tüntetést. Ugyanakkor egyetértünk mindazon honfitársunkkal, akik csütörtök délután elégtételt követelnek a bolsevik múlt reinkarnált képződményétől. A sompolygó polgárháborúra uszítás nem a mi pályánk.

(via 444.hu)