Nézőpont: Simán nyerne a Fidesz egy országgyűlési választáson

2020.01.29. 19:47

A Fidesz-KDNP 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik a választók körében, „a kormánypártok népszerűsége töretlen“

- ez a fő megállapítása a kormányközeli Nézőpont Intézet szerdán publikált reprezentatív közvélemény-kutatásának, mely január 10. és 16. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A Nézőpont szerint a kormánypártok korábbi eredmények alapján stabilnak mondható és magas népszerűségének köszönhetően nem csak a győri megismételt időközi polgármesterválasztást nyerte meg kényelmes többséggel a Fidesz-KDNP jelöltje,

a kormánypártok egy aktuális országos választáson is magabiztos győzelmet aratnának.

Az ellenzéki pártok támogatottsága viszont az önkormányzati választások - melynek prognózisával egyébként a Nézőpont és a Századvég is nagyon mellélőtt - óta stagnált, elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni. Erre a Nézőpont szerint egy esetleges közös ellenzéki lista sem jelentene gyógyírt.

Kép1.png

Az ellenzéki oldalon a Momentum Mozgalom a legnépszerűbb, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a DK fej-fej mellett állnak 10-10 százalékkal. Az MSZP-Párbeszéd szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz - az MSZP alig 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében.

Az ellenzéki pártok közül a Nézőpont a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot és az LMP -t egyaránt a parlamentbe jutási küszöb alá méri, egyaránt 4 százalékra, az erős kormánypárti médiahátszelet élvező szélsőjobboldali párt, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán, ha most vasárnap lennének a választások.

A teljes népesség körében mért adatok alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék),

a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen egy politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt.

A korábban látott Momentum-előny itt elapad, ami mutatja, hogy aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.  • Hírek
  • Hírek