Baráti beszélgetésre hívták Orbánt Gyöngyöspatára, de nem ér rá

2020.01.29. 11:32

A roma gasztronómiai hagyományoknak megfelelő szerény vendéglátással készül Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata, amelyre meghívja a helyi roma közösséget, valamint többek között Orbán Viktor miniszerelnököt és Hevér Lászlóné polgármestert is

- tette közzé a meghívót Csemer Géza, a nemzetiségi önkormányzat elnöke Facebookon. - "Az esemény célja, hogy egy nyílt, baráti hangvételű, őszinte beszélgetést folytathassunk a miniszterelnökkel és más, az ügyünkben megszólalókkal.

Eddig csak a TV képernyőjén keresztül üzengettek nekünk, most pedig levelezgetni szeretnének velünk. Mi megtesszük az első lépést."

Orbán Viktor a januári sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bíróság jogerős ítélete ellenére nem fizetik ki a kártérítést a gyöngyöspatai roma családoknak.

Azért indult kártérítési per 2015-ben, mert a roma diákokat évekig társaiktól elkülönítve, külön emeleten oktatták a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában. A bíróság összesen 99 millió forint kártérítésre ítélte az iskolát, az önkormányzatot és a tankerületet, amit január közepéig kellett volna kifizetniük a 60 diáknak. Ez azonban nem teljesítették a határidőre, helyette Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, az állam egyezkedne az érintettekkel, és inkább természetben fizetik ki az összeget, oktatást biztosítanának nekik.

Orbán Portugáliában lesz szombaton

Mint Csemertől megtudtuk, eddig nem kaptak visszajelzést, hogy elfogadja-e a meghívást szombatra Orbán, a mi megkeresésünkre viszont válaszolt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Azt írja,

a kormány áll a gyöngyöspatai romák rendelkezésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan tárgyal velük. A miniszterelnök szombaton Portugáliában a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű tanácskozásán vesz részt.

Telefonon kerestük Hevér Lászlónét, Gyöngyöspata polgármesterét, hogy ő elfogadja-e a romák meghívását, eddig azonban nem sikerült elérnünk.

Az Emmitől még nem jött levél

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a héten levélben keresik meg a felpereseket, hogy szervezett képzéseket kínáljanak nekik.

Rétvári Bence
Rétvári Bence
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Csemer Gézától viszont úgy tudjuk, szerda délelőttig senki nem írt a gyöngyöspataiaknak. "Ha egyeztetni akarnak, most szombaton itt a lehetőség" - fogalmazott a nemzetiségi önkormányzat elnöke, utalva a szombati uzsonnára, majd hozzátette, terveik szerint ez inkább egy baráti beszélgetés lesz, és nem tárgyalás.

Más viszont küldött fenyegetést

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy kedden kapott egy újabb fenyegető levelet ismeretlen feladótól. Ezt ugyanúgy kézzel írta valaki, mint a múlt héten küldött két levelet, de Csemer szerint az íráskép alapján más lehet a feladó. Az ügyben feljelentést tett a rendőrségen. 

Napok óta keressük Horváth Lászlót, hogy feltegyük neki a kérdéseinket, de nem reagál leveleinkre. Kérdéseket küldtünk az Emmi sajtóosztályának is, ám cikkünk megjelenéséig onnan se érkezett válasz.

A gyöngyöspatai kártérítési per előzményeiről itt írtunk részletesen.