A bajai kamuvideóról elhíresült volt DK-s most tíz év körül kaphat a bűnszervezete miatt

2020.01.30. 11:08

A Somogy Megyei Főügyészség 2018 májusában többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Kőrös Gusztáv Tiborral, kilenc társával és további négy vállalkozóval szemben. Az első fokon a Kaposvári Törvényszéken folyamatban lévő bűnügyben elhangzottak az ügyészi és védői perbeszédek.

A vádirat lényege szerint az egykori DK-s politikus – aki a 2013-as bajai kamuvideó kapcsán lett ismert –, Kőrös Gusztáv 2017-ben egy hierarchikusan felépített bűnszervezetet hozott létre, amiben jól elkülöníthető alá-fölé rendeltségi helyzetben cselekedtek az egyes vádlottak; volt, akinek a sértett vállalkozók felkutatásában volt szerepe, míg mások Kőrös Gusztáv Tibor állami vezetői jellegének színlelésével voltak megbízva „ál-TEK-esként”, áll az ügyészségi közleményben.

„A bűnszervezet tagjai közül több vádlottnak az volt a feladata, hogy olyan jól prosperáló, és nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutassanak fel, akik a vállalkozásaik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni. Ekkor lépett színre Kőrös Gusztáv Tibor, aki álnéven magát hivatalos személynek – hol a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkárnak, hol magas beosztású minisztériumi dolgozónak – kiadva azzal a hamis ígérettel ejtette tévedésbe a vállalkozókat, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű, – akár több száz milliós nagyságrendű – vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket. A vádlott ennek ellentételezéseként különböző pénzösszegeket kért, többek között arra hivatkozva, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, azonban ilyen kapcsolatokkal valójában nem rendelkezett” – írja a 24.hu.

A cikkből kiderül: „Kőrös Gusztáv Tibor azért, hogy a színlelt állami vezetői beosztása hitelesebbnek tűnjön, a vállalkozókkal tervezett találkozók alkalmával magát a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket – viselő személyekkel kísértette. Arra is ügyelt, hogy a találkozókra az állami vezetők által is használt típusú és színű gépkocsikkal érkezzen, amikre a hivatalos jelleg hangsúlyozása érdekében megkülönböztető fényjelzést vásárolt, illetve a kíséretét adó vádlott-társai (az „ál-TEK-esek”) őt államtitkárnak vagy képviselőnek szólítsák".

A bűnszervezet összesen 168 milliót csalt ki több személytől. 

„Kőrös Gusztáv vitatta a büntetőjogi felelősségét, és ártatlannak vallotta magát az utolsó szó jogán. A bűnszervezetben lévő szerepével kapcsolatban pedig elég összeszedetlennek tűnő választ adott. Elmondása szerint tisztában volt azzal, hogy illegális tevékenységről van szó, de azt állította, hogy nem ő hanem egy másik vádlott irányította a dolgokat. Az ügyész minden bűnszervezetben részt vevő vádlott esetében középmértéket elérő büntetést indítványozott. Ez azt jelenti, hogy Kőrös Gusztáv Tibornak minimum 13 év fegyházat kellene kapnia a vádhatóság szerint” – írja a 24.hu.

A bűnügyben a Kaposvári Törvényszék várhatóan a 2020. február 5. napján 10.00 órára kitűzött tárgyaláson hirdet majd ítéletet, írja közleményében a Somogy Megyei Főügyészség.