A Gyöngyöspata miatt bőszen sorosozó fideszes képviselő fog innentől minden hasonló ügyet kivizsgálni

2020.01.30. 16:50 Módosítva: 2020.01.30. 16:52

Miniszteri megbízottként folytatja Horváth László (Laci), jelentette be a fideszes képviselő Facebookon. "Mai, budapesti munkamegbeszélésünkön Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke felkért, hogy a jövőben Miniszterelnöki megbízottként segítsem munkáját.

Feladatom, hogy a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzeteket feltárjam és megoldásukra javaslatokat tegyek a kormányzat számára.

Köszönöm a bizalmat, legjobb tudásom szerint, becsülettel igyekszem ellátni ezt a feladatot!" –olvasható a bejegyzésben, amihez egy képet is csatolt Horváth, ahol kezet fog Orbán Viktorra.

A miniszteri megbízottnak kinevezett Horváth, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az első perctől fogva a fő szószólója volt annak a narratívának, miszerint a gyöngyöspataiaknak szegregáció miatt megítélt kártérítés valójában egy Soros György emberei által kitervelt pénzszerzési akció.

Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból!

– írta a képviselő még az év elején. Ő a fő képviselője a kormány azon szándékának is, hogy a gyöngyöspatai károsultakat ne pénzben, hanem természetben, felzárkóztató oktatással kárpótolják. A politikus ahol csak lehetett támadta az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, akiket rendre Soros embereinek nevezett, és azt állította, hogy a civileket nem érdekli a romák sorsa, csak "szegregációs biznisz"-t folytatnak, céljuk az anyagi haszon szerzése, annak ellenére, hogy a gyöngyöspatai cigányokat képviselő ügyvédek önkéntesként vettek részt az ügyben. 

Az ügy háttere

Jogerős bírósági ítélet mondta ki 2019 szeptemberében, hogy 2003-tól 2017-ig szegregált oktatás folyt egy gyöngyöspatai iskolában, ami sértette a roma diákok jogait, akiknek ezért összesen közel százmillió forint kártérítést kell fizetni. Ezt január 17-ig kellett volna kifizetni, ám ez nem történt meg, sőt: Orbánnal kezdve a teljes kormány és annak médiája sorosozós támadást indított az ítélet ellen.