Egy év börtönre ítélték a röszkei határzáron átmászó migránsokat

2020.01.30. 17:58 Módosítva: 2020.01.30. 18:40

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a négy férfit, akik kedden hajnalban egy nagyobb csoport tagjaiként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutottak be Magyarország területére, írja az MTI.

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat négy évre kiutasították Magyarország területéről, a kiutasításra a büntetés letöltése után kerül sor.

Így próbálták áttörni a kerítést a magyar határon

A közelben elfogtak egy magát algériai állampolgárnak valló férfit is, aki négy társával a tömegtől függetlenül a kerítésre egy pallót helyezve mászott át magyar területre, őt határzár tiltott átlépésének bűntettében mondták ki bűnösnek, tíz hónap börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, négy év kiutasítás mellett.

Egy mintegy 60 fős migránscsoport január 28-án 5 óra 30 perc körül a röszkei közúti határátkelőhelyen megpróbált jogellenesen az ország területére bejutni. A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le, a helyszínre irányított járőrök ekkor érkeztek meg. Körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak. Soron kívül összehívták a migrációs munkacsoportot is az ügy kapcsán, amelyen maga Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt.