Gyurcsány: Olyan világot szeretnénk, ahol akkor is vigyázunk rád, ha nem vagy fehér, keresztény és heteroszexuális

2020.01.30. 09:06

Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Niedermüller párttársa is megszólalt A Botrány kapcsán - Facebookon posztolt magvas gondolatokat egy Niedermüllerrel közös fotó kíséretében.

A dolog megértéséhez előbb érdemes elolvasni, mit mondott Niedermüller néhány napja az ATV stúdiójában:

[...] hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

Niedermüller értelmezése szerint ő csak a kormány családokról alkotott kirekesztő vízióját vázolta fel, a Fidesz több politikusa és egy sor kormányhoz lojális szervezet és közszereplő szerint viszont „morálisan elfogadhatatlan”, sőt „rasszista” kijelentést tett. A kormánymédia csütörtökre pedig már konkrétan Hitlert emlegeti Niedermüller szavai miatt.

Gyurcsány Ferenc csütörtök reggeli posztját azzal kezdi:

"Nem lesz újdonság és a lényeg szempontjából nem fontos, csak egyszerűen tény: fehér, keresztény, heteroszexuális férfi vagyok."

Majd azzal folytatja:

"Egyik jelző mögötti tartalom sem tesz különlegessé. Ilyen vagyok. Nem akartam ilyen lenni, egyszerűen lettem, ilyenné tettek. Hogy a Teremtő, az Isten, a genetikai véletlen, a családi örökség okán? Nem foglalkoztat. Vagyok. Vannak más emberek. Nem fehérek. Nem keresztények. Nem heteroszexuálisok. Emberek. Embertársaim. Vannak, akik rossz szemmel nézik, undorító szavakkal illetik azokat, akik nem nem fehérek, nem keresztények, nem heteroszexuálisok. És ekként is cselekednek. Bántják, ütik, üldözik, ölik őket. Ezt én rettenetesnek tartom. Ez szerintem az emberiség, a humanizmus, a kereszténység elleni bűn.

Körülöttem sokan így gondolják. Egyik polgármesterünk is. Értettem szavait. Megértettem. Mások nem értik. Vagy nem akarják érteni. Ki akarnak teríteni bennünket. Ha tisztességes vagy, ha nem. Soha nem fogom engedni. Nem fogjuk engedni.

Mert olyan világot szeretnénk, ahol akkor is vigyázunk rád, ha nem vagy fehér, keresztény és heteroszexuális. Mert ember vagy. És ez a legfontosabb"

- írja Gyurcsány, aki a rövid, tőmondatos stílusban megírt posztját azzal zárja: "a többi nem érdekel. Sem a pártok, sem a szolgálatukra szegődők. Az Ember érdekel. Ahogy van. A többi mehet a pokolra."

Szerdán a főpolgármester, Karácsony Gergely is reagált. Azt mondta, ő is fehér, keresztény, heteroszexuális férfi, mégsem érzi magát megbántva, persze, „ha valaki nagyon félre akarja érteni” Niedermüller mondatait, „akkor úgy könnyebb lesz”.

Örülök annak, hogy a Fidesz úgy érzi, hogy a demokratikus jogaival élni kell, és tüntetni fog ez ellen. Javaslom, hogy tüntessenek a naplemente ellen is, az is zavaró tényező. És az, hogy polgármester úr egészen pontosan mit akart mondani, azzal kapcsolatosan az ő véleménye engem jobban érdekel, mint mondjuk Bayer Zsolté.

 - mondta. A tüntetés pedig amiről beszél ma délután lesz. Csütörtök délután öt órától tüntetésre hív mindenkit a Fidesz erzsébetvárosi szervezete, a KDNP és a Fidelitas, aki úgy érzi, hogy Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere kereszténygyűlölő, rasszista mondatokat fogalmazott meg a múlt héten.