Elemér
0 °C
10 °C

Külügy: Szombaton térhetnek haza a Vuhanban rekedt magyarok

2020.01.30. 15:29

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök kora délután a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről. Először is leszögezte:

Sem itthon, sem külföldön nem tudnak fertőzött magyarról, és nem tudnak fertőzött, Magyarországon tartózkodó külföldiről.

Menczer az evakuációval kapcsolatban elmondta, a kormány nyolc magyarról tud, aki a járvány kitörésének központjának számító Hupej tartományban vannak, ők mindannyian egészségesek. A nyolc magyarból heten szeretnék elhagyni Kínát.

Az evakuációval kapcsolatban négy olyan európai országgal is tárgyalnak-tárgyaltak, melyek gépet indítanak Kínába. A legéletképesebb ajánlatnak a francia tűnik. Franciaország péntek hajnalban indít egy rendkívüli járatot Kínába, és a magyar kormány ígéretet kapott arra, hogy a gépre mind a hét magyar fel fog férni (ezt a többi lehetséges partner nem tudta garantálni) – ráadásul minden kinti magyar el is fogja érni a gépet, ami a zónákra osztott, ellenőrzőpontokkal teleszórt Vuhanban nem olyan egyszer.

Ez a gép szombat dél körül érkezik meg egy Marseille melletti támaszpontra, majd továbbrepül Brüsszelbe. A magyar kormány az összes magyart haza akarja hozni, és nem szeretné, ha ott kerülnek karanténba. A magyaroknak is el kell tölteniük a koronavírus lappangási idejének megfelelő két hetet a Szent László kórházban felállított karanténban.