Helsinki Bizottság: Niedermüller mondata elfogadhatatlan, de nem számít zaklatásnak

2020.01.31. 15:12

„Niedermüller Péter elfogadhatatlan mondata nem éri el a zaklatás vagy gyűlöletbeszéd szintjét a jelenlegi hazai társadalmi és politikai kontextusban” – írja a Magyar Helsinki Bizottság a hivatalos Facebook-oldalán.

A Fidelitas elnöke, Illés Boglárka kért állásfoglalást a Helsinki Bizottságtól azzal kapcsolatban, hogy Erzsébetváros DK-s polgármestere „rettenetes képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat.

A Helsinki Bizottság szerint nem szabad összekeverni az áldozatokat a támadókkal, a zaklatókkal és a gyűlöletkeltőkkel. Az állásfoglalás szerint Niedermüller Péter szavai elfogadhatatlanok, maga az eset pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy „nagy nyilvánosság előtt egy közszereplőnek meg kell válogatnia a szavait, ha bármelyik társadalmi csoportról beszél, legyen az többségi vagy kisebbségi”.

A jogvédő szervezet kitért arra is, hogy Niedermüllerrel ellentétben „Bayer Zsolt évek óta rendszeresen gyűlöletet szít kisebbségi csoportokkal szemben”.

A Fidelitas elnöke az MTI szerint korábban arról beszélt: mélységesen felháborítónak tartja, hogy az olyan jogvédő szervezetek, mint a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ az erzsébetvárosi polgármester „keresztényellenes, gyűlöletkeltő, nyíltan uszító” kijelentésével kapcsolatban nem mondanak semmit.

Illés Boglárka a Helsinki Bizottság székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, „fehér, heteroszexuális magyar nőként” sértve érzi magát Niedermüller Péter kijelentése miatt.