Így küzdenének a magyar hatóságok a járvány ellen

2020.01.31. 21:09

Megtartotta az első ülését január 31-én tartja a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, amit Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós erőforrás miniszter vezet. Ennek a szervezetnek a feladata a külföldön terjedő koronavírus-járvány folyamatos elemzése és értékelése, valamint a fertőzés esetleges hazai megjelenésének kiszűrése és lokalizálása.

Az elfogadott akcióterv szerint:

Az ORFK

1) tegyen javaslatot a határforgalom ellenőrzésének és a járvány terjedésének megakadályozására vonatkozó eljárásrendre. A határellenőrzés során fordítson kiemelt figyelmet a Kínából érkező, vagy a beutazást megelőző 14 napon belül Kína területén tartózkodott, továbbá a bizonyítottan fertőzött személyekkel kapcsolatba került személyekre.

2) A rendelkezésre álló hőkamerákat helyezze szolgálatba, és vizsgálja meg további nagykapacitású hőkamerák megvásárlásának vagy bérlésének lehetőségét.

3) A Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve hozzon létre ingyenesen elérhető információs vonalat (zöld szám).

4) A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján szerezze be a szükséges egészségügyi eszközöket.

5) Biztosítsa a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők megfelelő egészségügyi védelmét, az egyéni védőfelszereléseket, és alakítson ki fertőtlenítő helyeket. Gondoskodjon az érintett állomány felkészítéséről.

6) A határátkelőhelyen biztosítsa a fertőzött személyek elkülönítését.

Mit kell tudni a koronavírusról?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (Országos Tisztifőorvos)

7) Határozza meg és léptesse életbe a járvány elleni védekezéshez szükséges eljárásrendet, erről tájékoztassa az egészségügyi ellátórendszerben érintetteket, különös tekintettel a határátkelőhellyel rendelkező területekre.

8) Ellenőrizze a védekezéshez szükséges, raktárkészleten és gyártási folyamatban lévő egészségügyi eszközök körét, mennyiségét és minőségét. Amennyiben indokolt, intézkedjen további készletek beszerzésére.

9) Tekintse át a vizsgáló laboratóriumok kapacitását, biztosítsa a soron kívüli vizsgálatok lefolytatását.

10) Az állampolgárok tájékoztatása érdekében figyelemfelhívó kampány útján mutassa be a vírussal kapcsolatos információkat tartalmazó honlapot.

11) Bizonyosodjon meg arról, hogy a felsőoktatási intézmények orvosi és egészségügyi szolgálatai részére a feltételek adottak a külföldről visszaérkező diákokkal kapcsolatban.

12) Biztosítsa az egészségügyi szakterület együttműködését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) intézményeivel.

Az akcióterv további tizennégy pontban foglalkozik az érintett hatóságok kisebb-nagyobb feladataival a járvánnyal kapcsolatban.