Orbán: Nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülni

2020.01.31. 07:40

„Nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, ahol a kínai koronavírus elleni intézkedésekről is kérdezték. 

Az egész világ egy nagy falu, ami az egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végére

– tette hozzá.

Pénteken reggel felállt az operatív törzs Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével, erről a szerdai kormányülésen döntöttek. A tagok között van az országos tisztifőorvos is, akit Orbán nagyon jó szakembernek nevezett, olyannak, „aki szagolt már puskaport”.

A kormányfő szerint komolyan kell venni, „ne engedjük elbagatellizálni a dolgot”. Amit lehetett, megtették, a kérdés az, hogy össze tudjuk-e hangolni a szükséges idegenrendészeti, közegészségügyi és közigazgatási lépéseket. Itthon főleg a krónikus betegekre és az idősekre kell figyelni.

Még nyolc magyar van Kínában, közülük heten haza akarnak jönni, és a külügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy ők minél előbb hazarepülhessenek.

A röszkei határáttörési kísérletről Orbán azt mondta, hogy „láttunk már ilyet”, ezzel a 2015-ös esetre utalt, amikor néhány százan próbáltak meg illegálisan átjutni Magyarországra, és kövekkel dobálták meg a rendőröket. A miniszterelnök a műsorvezető kérdésére azt válaszolta, hogy nem akar nagyon fixáltnak tűnni, de „a vak is láthatja, hogy a Soros-hálózat szervezi a migrációt a Balkánon”. A magyar származású amerikai üzletembert a világ első számú oligarchájának nevezte, aki politikai befolyást akar szerezni, és „maffiaszerű hálózati módszerekkel finanszíroz NGO-nak mondott civil szervezeteket”.

Csata a horgosi határon

A miniszterelnök a leghatározottabban szeretne fellépni „a börtönbiznisz ellen”, ahogyan ő fogalmazott. Teljes képtelenségnek nevezte, hogy „magukat ügyvédnek nevező emberek 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen” különféle kínzásokra hivatkozva. „Nem szívesen fizetek egyetlen fillért sem erre a célra” – mondta. Orbán Viktor január 9-én, az év első kormányinfóján beszélt erről először, és utasította az igazságügyi minisztert, hogy a következő hónapokban „tegye helyre ezt a kérdést”.

„Egy szívdoktort választottunk meg Győrben, aki szívén viseli majd a város és az emberek sorsát” – mondta a január 26-i időközi polgármester-választásra utalva, amin a fideszes Dézsi Csaba András győzött. Régóta ismeri, többször beszélt vele személyesen, és biztos abban, hogy helyre fogja állítani az erkölcsileg megroppant Győr régi fényét.

Orbán újra beszélt Gyöngyöspatáról is, ahol „áldatlan állapotok alakultak ki”, és most bírói ítélet alapján milliókat kell fizetni „azoknak, akik lehetetlenné tették, hogy a gyermekek rendesen tanuljanak”. Ezt a helyzetet szerinte meg kell fordítani, és miniszterelnöki megbízottnak kérte fel a térség fideszes parlamenti képviselőjét, Horváth Lászlót, hogy derítse fel a hasonló eseteket, és készítsen javaslatokat.