Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

A többség szerint rosszul kampányolt és kommunikált ősszel a Fidesz

2020.02.01. 07:39

Nagyjából ugyanannyian értenek egyet azzal az állítással, hogy a Fidesz összességében elvesztette az önkormányzati választásokat, mint ahányan nem látják így. Utóbbiak egy hajszállal többen vannak - derült ki a Publicus Intézet legújabb közvélemény-kutatásából, amelyet a cég a Népszava megbízásából készített.

A kutatás szerint az emberek 69 százaléka gondolja úgy, hogy az önkormányzati választás eredményével együtt is a Fidesz-KDNP a 2022-es választás legnagyobb esélyese. 51 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy a Fidesz 2022-es "vesztét" a korruptsága okozhatja, 43 százalék gondolja azt, hogy ez nincs így.

Többségben vannak azok, akik szerint a jelenlegi pártok, pártszövetségek között a Fidesz tudja legjobban vezetni az országot, és azok is, akik szerint az emberek már megunták, hogy a Fidesz van hatalmon. 54 százalék nem ért egyet azzal az állítással, hogy a Fidesz törődik az emberek problémáival.

A kutatás további megállapításai:

  • az ellenzéki oldalon a DK-szimpatizánsok között vannak a legtöbben olyanok, akik szerint a Fidesz vezeti legjobban az országot és törődik az emberekkel.
  • 85 százalék gondolja, hogy a rossz egészségpolitika okolható a Fidesz önkormányzati szerepléséért, de sokak szerint az elfordulás oka a nem javuló életszínvonal is
  • az ellenzéki szavazók pártoktól függetlenül közel 90 százaléka gondolja, hogy az összefogás volt az ellenzéki siker oka
  • közel 60 százalék szerint ősszel rossz volt a Fidesz kommunikációja és kampánya
  • a fideszesek közel harmada szerint Orbán is hibázott