15 év fegyházat kapott Balla Irma gyilkosa

D ATI20190131009
2020.02.03. 14:01 Módosítva: 2020.02.03. 15:34

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a táblabíróság a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajost, aki 2007-ben betört Balla Irma otthonába, és meggyilkolta a nőt.

A tábla jóváhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletét, de nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek D. Lajost. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A férfi annak idején egyszer már a hatóság látókörébe került, de a hatóságok akkor kizárólag a nő fiára koncentráltak, és minden erőfeszítésükkel azon voltak, hogy Balla Irma hazalátogató fiát tegyék felelőssé.

A mostani jogerős ítélet nemcsak a szörnyű gyilkosságot bünteti, de társadalmi igazságot is szolgáltat a nő meghurcolt fiának.

Balla Irma fia, S. Sándor volt az, aki 2007 nagypéntekén meglátogatta édesanyját, és felfedezte a nő holttestét, majd riasztotta a rendőrséget. A rendőrség kezdetben széles körben gyűjtött adatokat, még D. Lajost is kihallgatták, de aztán egyre inkább a fiúra koncentráltak, két évre börtönbe zárták, majd első fokon a bíróság S. Sándort  különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte.

A bíróság tehát egy ártatlan fiút mondott ki anyaggyilkosnak, és ítélt hosszú fegyházbüntetésre. A másodfokú bíróság, a debreceni ítélőtábla azonban 2012-ben előbb hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, majd felmentette a fiút.

Időközben a vádat megalapozó bizonyítékokról kiderült, hogy több esetben nem is léteztek, például nem találták a fiú DNS-ét a az asszony ruháján. Az újabb nyomozásban a helyszínen egy korábban is már elítélt bűnöző, D. Lajos DNS-mintáit találták meg, majd egyértelművé vált, hogy a nőt nem a fiú, hanem D. ölte meg.

Az ügyvéd korábban azt mondta a rendőrségi eljárásról, hogy „értékes nyomok vesztek el a hanyag, szakszerűtlen rendőrségi nyomozómunka miatt”. Még azt a feszítővasat is a védelem lelte fel, amivel az asszonyt meggyilkolták. A fiú a Blikknek azt mondta, a „gyilkos nemcsak az édesanyja, de jelképesen az ő életét, a fiatalságát is elvette. Két évig ártatlanul szenvedett a börtönben, emiatt hosszú ideig megbélyegzett ember volt”.

A fiútól azóta sem kért senki bocsánatot az ítéletért, és hogy egy ország előtt évekig gyilkosként kezelték a hatóságok. S. Sándor perújítást szeretne a saját ügyében, hogy végül bűncselekmény hiányában mondják ki az ártatlanságát. 

Magyar György, a férfi ügyvédje az ítélethirdetés után az Indexnek azt mondta, hogy    így fennáll a perújítás előterjesztésének lehetősége. S. Sándort korábban ugyanis    bizonyíték hiányában mentették fel, ezek után bűncselekmény hiányában indokolt az ő felmentése. 

(Borítókép: A Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt D. Lajos (háttal balra) a 2019. január 31-i tárgyaláson. Fotó: Balázs Attila / MTI)