Egészségesnek érzik magukat a Kínából hazatért magyarok, de kell a karantén

D MTI20200202002
2020.02.03. 11:07

Nyolc olyan magyar állampolgárról tudott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, aki eddig a koronavírus-járvány sújtotta kínai Hupej tartományban tartózkodott, közülük heten jelezték, hogy szeretnének hazatérni, ők tegnap este megérkeztek Budapestre - mondta a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfő reggel a köztelevízió műsorában. 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki köszönetét Emmanuel Macron francia államfőnek azért a segítségért, melynek nyomán a koronavírus által különösen sújtott kínai Vuhan városban tartózkodó magyarok a hétvégén hazatérhettek - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.

Köszönöm Önnek a kiváló együttműködést, mely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ezt az összetett műveletet a rendkívüli körülmények közepette sikerüljön végrehajtani

- írta Orbán Viktor.

A külügy négy európai országgal egyeztetett a magyarok hazaszállításról: Portugáliával, Németországgal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal.

Végül Franciaország segítségével tért haza a hét magyar, a repülő vasárnap délután érkezett meg Franciaországba.

Az államtitkár szerint azért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a francia hazaszállítási akcióhoz, mert számítottak arra, hogy egy nagyobb állam előbb kapja meg a szükséges engedélyeket a kiutaztatáshoz a kínai hatóságoktól. A Magyar Honvédség repülőgépe pedig Franciaországból szállította haza a magyar utasokat.

Menczer szerint az ellenzéki pártok mindenféle felelősség és felelősségérzet nélkül beszélnek "ostobaságokat" az ügyben, miközben a magyar kormány igyekszik segíteni, és megvédeni a magyar emberek biztonságát itthon és külföldön is. "Az ember azt gondolná, hogy létezik egyfajta nemzeti minimum, aztán mindig kiderül, hogy nem létezik, akár migrációról, akár vírusról, járványról van szó" - mondta. 

Menczer Tamás a Kossuth rádióban ugyancsak hétfőn reggel arról beszélt, nem tudnak arról, hogy a vírus jelen lenne Magyarországon, sőt olyan magyar állampolgárról sem a világban, aki elkapta volna a fertőzést.

Országos tisztiorvos: Egészségesek a hazatérők, de kell a karantén

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is nyilatkozott a köztévében. Müller arról beszélt, hogy egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént.

A tisztiorvos szerint Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni. Ugyanakkor hozzátette: reméli, a vizsgálatok eredményei azt mutatják majd, mindannyian egészségesek.

Beszélt arról is, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében felállított operatív törzs azoknak az állami szervezeteknek a tevékenységét hangolja össze, amelyek bármilyen módon érintettek a fertőzés és az esetleges behurcolást követő járvány megakadályozásában. A tisztiorvos szerint a szervezetek között folyamatos az információcsere, és rendszeres találkozókon is részt vesznek, hogy beszámoljanak az elvégzett és a még hátralévő feladatokról.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy Magyarországon jelenleg influenzajárvány van, hetente 15 ezren betegednek meg. A megelőzésben fontos a higiénés szabályok szigorú betartása, javasolt zsebkendőbe köhögni és orrfújás után is kezet mosni - mondta.

Január eleje óta mindenhol a koronavírusról beszélnek 

Január elején egy eddig ismeretlen koronavírus okozott felső légúti megbetegedéseket és tüdőgyulladást Kínában, a 12 millió lakosú Vuhan városában. A kutatók először azt feltételezték, hogy a vírus kígyóról terjedhetett át emberre, de egyre valószínűbb, hogy denevértől ered. A fertőzés kordában tartása érdekében egy sor kínai nagyvárost lezártak a hatóságok, Vuhan szellemvárossá vált.

Január végére a vírus a világ számos országában megjelent Ausztráliától az Egyesült Államokon, illetve Franciaországon és Németországon át Oroszországig, a járvány a világgazdaságot is megviselheti. Az első jelek szerint a halálozási arány nem olyan magas, mint a korábbi SARS vagy MERS járványoknál.

Február elejére a betegek száma túllépte a 10 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladta a háromszázat. A fertőzöttek valódi száma ennél jóval magasabb lehet. Magyarországon is vizsgáltak két gyanús esetet, de egyiküknél sem igazolódott be a fertőzés.

A járványról szóló összes cikkünket megtalálják a vírusról szóló Index-aktában.

(Borítókép: Koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án. Fotó: Hm / MTI)