Köznevelési államtitkár: Összefügg a gyöngyöspatai kártérítés és a tanárok elleni erőszak

2020.02.03. 19:40 Módosítva: 2020.02.03. 20:04

A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat

– idézi az MTI a köznevelésért felelős államtitkárnak a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben, a településen tartott hétfői sajtótájékoztatóján tett kijelentését.

Maruzsa Zoltán az MTI szerint azt is kijelentette:

A gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek szaporodása romló tendenciákat mutat.

Maruzsa arra a múlt heti nagykátai esetre utalt, ahol egy diák videót készített arról, hogy egy társa a tanárukat szidja, fenyegeti és köpdösi, míg egy másik buzdítja. Az ügyben rendőrségi eljárás indult.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy

a gyöngyöspatai szegregációs iskolaperben született jogerős bírósági döntés nem jeleníti meg a szülői felelősséget az iskolai erőszakkal kapcsolatban, miközben az intézményt elmarasztalja.

Az államtitkár arra is utalt, hogy a kormány

a szegregációs kártérítési perekre vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatát tervezi egy méltányosabb, az érintettek mellett a társadalom egészének érdekeit figyelembe vevő szabályozás kialakítása érdekében.

Az új alapelv Maruzsa szerint az lenne, hogy a hibás oktatásszervezési gyakorlattal okozott hátrány kompenzációja oktatással történhessen (vagyis az ilyen ügyekben a bíróságok ne ítélhessenek meg pénzbeni kártérítést).

Mivel a tanárok elleni iskolai erőszak és a gyöngyöspatai romák évtizedes kártérítési ügye között nincs érdemi összefüggés, csak találgatni lehet, hogy az államtitkár miért kötötte össze a kettőt. Gyöngyöspatán pár hónapja amúgy épp arról számolt be az Abcúg, hogy egy tanár falhoz vágott egy 12 éves gyereket,  és roma és nem roma szülők együtt kezdeményezték az eltávolítását.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi, amivel

nem az elkövetőket akarják kriminalizálni és büntetni, hanem a hasonló eseteket előznék meg.

Az államtitkár eredetileg azért ment Gyöngyöspatára, hogy rávegye az oktatási szegregáció miatt megnyert kártérítési per nyerteseit, a bíróság jogerős ítélete ellenére ne ragaszkodjanak a pénzhez, hanem menjenek bele, hogy plusz oktatás formájában kárpótolják őket. Az RTL Klub hétfő esti híradója szerint a gyöngyöspatai roma felperesek nem voltak vevők a tárca javaslatára. A kormány ajánlatáról és az ügy előzményeiről itt írtunk részletesebben.

A TV2 Tények hétfő este egy másik tantermi videót mutatott be. A diákok által készített felvétel egy mezőtúri szakiskolában a múlt héten készült: a tanulók szidalmazták és egy tekercs papírral bántalmazták az érthetően teljesen kiborult tanárnőjüket.

Összefügg-e a gyöngyöspatai szegregáció miatt megítélt kártérítés a tanárok elleni iskolai erőszakkal?