Péntekre hívhatják össze a koronavírus miatt a népjóléti bizottságot

2020.02.04. 13:53

Múlt pénteken Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bizottság összehívását javasolja a kínai koronavírus okozta járvány miatt. Korózs azt kifogásolta, hogy szerinte nem elégségesek az ügyben eddig megtett intézkedések.

Korózs az eheti ülésre meghívta a Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, Horváth Ildikót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárát, Müller Cecília országos tisztifőorvost és az illetékes hatóságok képviselőit.

A bizottsági elnök közölte, a testület ülésén a többi között arra vár választ, hogy áll a nemzeti pandémiás terv frissítése. Várható-e a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése? Mit tehetnek azok, akik megfertőződtek? Hova forduljanak? Milyen tájékoztatást kaptak a háziorvosok? Milyen kezelést tudnak biztosítani a betegeknek?

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának fideszes alelnöke, Selmeczi Gabriella kedden az MTI OS-en keresztül kiadott közleményben támogatta a bizottság összehívását, mint írta, egyetértenek azzal, hogy komolyan kell venni az ügyet, de nem szabad pánikot kelteni.

Selmeczi közölte, kezdeményezik, hogy az eddig meghívottakon kívül Pintér Sándor belügyminiszter,Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is menjen el az ülésre és adjon tájékoztatást. Selmeczi péntekre javasolta a bizottság összehívását.