Nincs újabb gyanús eset Magyarországon

2020.02.04. 14:01 Módosítva: 2020.02.04. 14:20

A Hupej tartományból hazahozott magyarok állapotáról tartott sajtótájékoztatót Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa. 

Szlávik elmondta, hogy mind a hét hazahozott állampolgár jól van, semmilyen vírusfertőzésre utaló jel nincs a szervezetükben. 12 nappal korábban egyedül hazajött egy magyar állampolgár vonattal és repülővel Vuhanból, őt is megfigyelés alatt tartják, de szintén jól van. 

A Liszt Ferenc reptérről lázzal kórházba szállított hölgyet izolálták, elvégezték rajta a szükséges vizsgálatokat, és az ő vizsgálatai sem mutatják a koronavírus fertőzés jelét. Egyelőre itt tartunk – közölte Szlávik, aki szerint nincs újabb gyanús eset az országban.  

Szlávik szerint önmagában az, hogy egy kínai állampolgár lázzal érkezik Magyarországra, még „messze nem jelenti azt”, hogy koronavírus gyanújával kellene kezelni. Erre abban az esetben van szükség, ha valaki a fertőzött tartományokból érkezik az országba. 

Az orvosnak a magyarok elmesélték, hogy a fertőzött belga állampolgárok (akik velük egy géppel jöttek haza) között voltak lázas, köhögő, tüsszögő emberek, de őket is elkülönítve hozták, egyébként pedig mindenkin maszk volt.  

Szlávik szerint Kínában még mindig jobban kezelték a koronavírus-járványt Vuhanban, mint a 2003-as SARS-járványt. Amennyiben elkéstek az intézkedésekkel – ahogy az a New York Times cikkéből kiderült –, csak nagyon szigorú, más városokra kiterjedő karanténokkal lehet megállítani a járványt. Egy másik kérdésre válaszolva Szlávik azt mondta, hogy 

a jelenlegi kínai adatokban nem igazán bízhatunk meg. 

Szlávik kijelentette, hogy a koronavírus jóindulatú betegség, a jelenlegi adatok szerint a fertőzöttek 1-2 százaléka hal meg, nekik is van valamilyen alapbetegségük. A főorvos szerint a koronavírus veszélyesebb, mint egy sima influenza, viszont kevésbé súlyos, mint volt a 2003-as SARS. 

A koronavírussal összefüggésben a rendőrség közölte, hogy azon a hat schengeni határátkelőhelyen (Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar, Letenye), ahol a tapasztalatok szerint érkezhetnek kínai turistacsoportokat szállító autóbuszok Magyarországra, az Országos Mentőszolgálat munkatársaival együtt ellenőrzik az utasokat. 

Hét magyar jött haza

Nyolc olyan magyar állampolgárról tudott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, aki eddig a koronavírus-járvány sújtotta kínai Hupej tartományban tartózkodott, közülük heten jelezték, hogy szeretnének hazatérni, ők vasárnap este megérkeztek Budapestre, ahol kivizsgálás, megfigyelés céljából két hétre karanténba kerültek a Szent László Kórházban. 

A magyarokat a honvédség gépe hozta haza Franciaországból, ahová egy francia repülőgép több mint 230, többnyire európai állampolgárt szállított el Vuhanból. Kedden délelőtt derült ki, hogy a gépen utazott egy belga állampolgár is, akiről kiderült, hogy koronavírussal fertőződött. Mivel a felszálláskor tünetmentes volt, nem különítették el. Az esetről a külügy értesítette a tisztifőorvost és a Szent László Kórház vezetőit.