Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Az ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett az új NAT miatt

2020.02.04. 18:28 Módosítva: 2020.02.04. 22:43

Ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a pénteken nyilvánosságra hozott Nemzeti Alaptanterv miatt. Szerinte az új NAT „sérti a jogbiztonság elvét, tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is gyermekellenes”.

Szél kifogásolja, hogy nincs elég felkészülési idő, ugyanis már szeptembertől hatályba lépnek. Szerinte ez lehetetlenné teszi, hogy a kerettantervek és a tankönyvek időben, kellő szakmaisággal elkészüljenek, és elegendő idő legyen a tanárok felkészülésére. 

Mint fogalmaz, az Alaptörvény kimondja a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogát. „Meglátásom szerint a NAT azon túlmenően, hogy lehetetlenné teszi a megfelelő felkészülést az érintettek számára, és ezzel figyelmen kívül hagyja a gyermekek érdekeit,

ideológiai tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is veszélyezteti a gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát.

Azt kéri az alapvető jogok biztosától, hogy folytasson le eljárást, és szükség szerint tegyen javaslatot a probléma megoldására.

A NAT ellen több szervezet és a pedagógusok is tiltakoznak.