Helsinki Bizottság: Strasbourg megint felszólította a kormányt, hogy adjon enni a menekülteknek

2020.02.04. 22:36

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította a hazai hatóságokat, hogy haladéktalanul adjanak enni a Magyar Helsinki Bizottság afgán ügyfelének.

- írja a Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon. A szervezet szerint az afgán menekült hetedik napja nem kap enni a magyar hatóságoktól, ezért a terhes és súlyos beteg felesége és kislánya ételmaradékain kellett élnie. Ez a huszonnyolcadik olyan eset, hogy a kötelezettség ellenére a magyar hatóságok rendszerszinten nem hajlandóak élelmet adni a tranzitzónában rekedt menekülteknek.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást folytat a kormány ellen, amiért éheztetik az embereket a tranzitzónában. 2018 augusztusa óta összesen 18 (!) alkalommal próbálkozott azzal a kormány, hogy egyszerűen nem ad enni az embereknek a tranzitzónában, és emiatt mind a 18 alkalommal a strasbourgi bírósághoz fordult a szervezet. Strasbourg pedig minden alkalommal felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a menekültek éheztetését, de ennek ellenére a hasonló ügyek tovább folytatódnak, mint a mostani afgán férfi esetében.