Varga Judit: Az egyik leghangulatosabb dolog, ha a balatoni házunk konyhájában elkészíthetem a nyáresti vacsorát

2020.02.04. 12:49

Varga Judit igazságügyi miniszter férjével, Magyar Péter jogásszal, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójával adott közös, családi interjút a Képmás című magazinnak

Az interjúból amellett, hogy kiderül, hogy Vargáék házassága olyan idilli, hogy azt már tényleg oktatni kéne, megtudhatjuk, hogy 

  • Vargával szemben 2005. április elsején egy jogászbuliban ült le „egy srác barna zakóban”, beszélgetni kezdtek, és rögtön kiderült, hogy azonos értékrend szerint élnek. „Imponált, hogy Péter fiatalon szeretne házasodni és szülővé válni.”
  • Mindig úgy gondolta, hogy „szülés után nem kell, hogy megálljon az élet – gyerekek nélkül viszont megállna!”.
  • Vargának eleinte alig volt ideje a magánéletére, de amikor komolyabbra fordult Magyarral a kapcsolatuk, változtattak: férje fogalmazóból ügyvédjelölt lett, az addig ügyvédjelöltként dolgozó Varga pedig fogalmazóként folytatta a bíróságon.
  • 2008-ban megszületett az első fiuk, Varga Judit pedig „élvezte a hosszú délelőtti sétákat a Sas-hegyen”, és arra gondolt, „mennyivel jobb ez, mint halálra dolgozni magát az irodában.” 
  • Aztán Brüsszelben kapott állást, férje ezért „hátralépett”, és ő maradt otthon a gyerekkel, de Varga szerint egy férfinak közel sem kell olyan elvárásoknak megfelelnie, mint egy nőnek.
  • A miniszter az anyaságot, a hagyományosnak mondható női feladatokat mindig úgy élhette meg, „mintha egy nyitott ajtajú kalitkám lenne: tudtam, hogy ha szeretnék kiteljesedni más területen is, akkor kirepülhetek... Ha zárva lett volna a kalitka ajtaja, akkor nem biztos, hogy annyira jól éreztem volna magam benne, így viszont mindig szívesen repültem vissza.” 
  • Ettől függetlenül nagyra becsüli azokat a nőket, akik „kiteljesednek abban, hogy őrzik az otthon melegét”, és nagyon zavarja, amikor „ezt a munkahelyi karrierhez képest alacsonyabb rangú vagy értékű munkaként állítják be.”
  • Mivel Varga Deák Ferenc székében ül, Magyar Péter pedig egy nagy cég vezetője, „néha egyfajta társadalmi kísérletként tekintek magunkra”.
  • Persze Varga is megéli a hagyományos női szerepet: nagyon szereti például „leszedni az asztalt egy baráti vacsora után, hogy a férfiak tudjanak beszélgetni, szeretek elmosogatni, én tisztítom a foltokat, és szeretek csinosan felöltözni. És persze az egyik leghangulatosabb dolog, ha a balatoni házunk konyhájában elkészíthetem a nyáresti vacsorát.”
  • Hivatásában fontos számára, hogy a viták során kompromisszumra jusson, ne pedig „macsósan semmisítse meg a másik felet.”