Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Illegális szemétlerakó helyett P+R parkoló lehet Zuglóban

2020.02.04. 10:26

A Francia úti garázssorok melletti területet parkolóhelyek kialakítására adná át a MÁV a zuglói önkormányzatnak, közölte a vállalat. A jelenleg főként illegális szemétlerakónak használt területen közel

450 P+R parkolóhelyet alakítanának ki,

melyről 2019 tavasz óta folyamatosan egyeztetnek. 

A Francia út teljes hosszában mintegy 300 garázs épült fel az elmúlt évtizedekben, de ezek csupán ideiglenes építési engedéllyel rendelkeztek, és a mobil garázsokat és garázsokat a bérlők saját költségen építették. A szerződés szerint a bérleti jogviszony viszont indoklás nélkül bármikor felmondható, mindkét fél részéről. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időkre figyelemmel mondja fel a MÁV Zrt.. A bérleti szerződés szerint a területet a bérlőnek tisztán rendezetten kell visszaadnia, és a garázs bontásáról, a törmelék elszállításáról is neki kell gondoskodnia. A bérlők éves szinten összesen nettó 9 millió forint bérleti díjat fizettek a MÁV Zrt.-nek.

Francia út és a Thököly út kereszteződése, ahol a 2014-es Google Street View felvételén is szemét látható.
Francia út és a Thököly út kereszteződése, ahol a 2014-es Google Street View felvételén is szemét látható.
Fotó: Google Street View

A közlemény kitér arra is, hogy a Francia úti garázssorok melletti területet az emberek illegális hulladéklerakónak használják.

Az illegális szemétlerakás szempontjából ez a XIV. kerületi rész országosan az egyik legfertőzöttebb területnek számít.

Az elmúlt két évben a garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV, az elszállítás költsége nettó 24 millió forint volt. Tavaly ősszel 78 tonna illegális hulladék elszállítása történt meg, az utóbbi hat hónapban több mint 150 köbméter szemetet raktak le az állampolgárok. Éves szinten az illegális hulladék elszállítása 15 millió forint költséget jelent a vasúttársaságnak.