Ryanair-utas: Azt hittük, meghalunk

2020.02.05. 08:34

Megszólalt a Blikknek egy szemtanú, aki fent volt azon a Budapest–Edinburgh-járaton, amin négyen rosszul lettek, egy 17 éves lányt pedig újra kellett éleszteni január 31-én. A pánikról először egy 27 éves skót férfi számolt be a The Scottish Sunnak.

Markovics Attila, a szemtanú úgy írta le, hogy a pokol járata volt, és életük legrémesebb repülésén vannak túl azok, akik a Ryanairrel utaztak Budapestről Edinburgh-be.

Először egy pánikoló, zokogó stewardessre kapta fel a fejét. Azt látta, hogy kétségbeesve rohangál a személyzet, lefektetnek valakit a székek közé, majd elkezdik újraéleszteni. A hatalmas turbulencia miatt mindenkinek vissza kellett ülnie a székébe, visszacsatolták a lányt is. Ekkor újabb ember lett rosszul, őt oxigénpalackra kötötték – számolt be a Blikknek a Skóciában élő Attila.

Nem csoda, hogy megijedt, miután a felszállás után másfél órával elkezdett fájni a feje, rossz volt a közérzete, hirtelen nagyon melege lett, a közelében valaki elájult.

Gondolta, nagy lehet a baj, mert a stewardessek fel-alá szaladgáltak egy mobil defibrillátorral és oxigénpalackokkal. A hangosbemondóban is kérték, hogy ha utazik orvos a gépen, az menjen segíteni a rosszul lett utas ellátásában. Szerinte az is hozzájárult a pánikhangulathoz, hogy semmiről nem tájékoztatta őket a személyzet.

A pilóta valószínűleg a rosszul lévő utasok miatt döntött úgy, hogy a szokásos, nagyjából húsz percig tartó landolási műveletet meggyorsítja. Az utasok beszámolói szerint öt-tíz perc alatt letette a gépet. A dolgát nehezítette a viharos, 100 kilométer/órás szél. A leszálláskor a járat utasai közül többen hitték azt, hogy ez lesz az utolsó útjuk.

„Sosem volt még ilyen halálfélelmem, pedig már rengetegszer repültem. A pilóta többször nagy gázt adott és húzta fel-le a gépet, mindenki imádkozott, azt hittük, meghalunk, pokoli volt” – mondta Attila.

A landoláskor már mentők várták a betegeket, és azonnal ellátták a segítségre szorulókat. Ezt a Ryanair közleményben megerősítette.

Azt még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt, de egy pilóta a Blikknek azt mondta, ha a fedélzetről elszökött volna az oxigén, minden utasnak rosszul kellett volna lennie, nem csak néhány embernek. A géppel pedig semmi baj nem lehet, azóta is folyamatosan repül.