Jakab Péter: 2022-ben két ellenzéki lista, de közös képviselőjelöltek

2020.02.05. 10:27

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője és frissen megválasztott elnöke szerint 2022-ben két ellenzéki lista kellene, emellett viszont minden választókerületben el kell érni, hogy egy közös ellenzéki jelölt induljon. A politikus a 24.hu szerint erről egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen beszélt. 

Jakab szerint az nem kérdés, hogy a választási rendszer miatt az ellenzéki pártoknak együtt kell működniük a Fidesz ellen, de olyan konstrukcióra van szükség, amivel a csalódott fideszeseket is meg tudják szólítani. A pártelnök úgy látja, hogy a Gyurcsány és az MSZP által javasolt egy közös lista nem ilyen. Azt is mondta, hogy a kormányváltáshoz nincs szükség a 2010 előtti világra. (Cikkünk eredeti verziójában az a mondat szerepelt, hogy "Ugyanakkor azt elismerte, hogy a kormányváltáshoz a DK-ra és a 2010 előtti világra is szükség van". A Jobbik a megjelenés után közölte, hogy Jakab nem ezt mondta, és kérte a cikk javítását.)

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy neki egy Momentum-Jobbik-LMP lista tetszene, a DK és az MSZP pedig alkothatna egy másik listát. Gyurcsány Ferenc év elején beszélt arról, hogy a kormányváltáshoz szerinte egy közös lista, minden választókerületben egy közös képviselőjelölt és egy közös miniszterelnök-jelölt kell.