A maximális börtönbüntetést kapta a sólyi gyerekgyilkos

2020.02.05. 14:38
Szerdán nem jogerősen tizenöt év szabadságvesztésre ítélte a Veszprémi Törvényszék a 2018-as sólyi gyermekgyilkosság elkövetőjét.

A Pfeifer Péter vezette bírói tanács szerint a vádlott aljas indokból, különös kegyetlenséggel gyilkolta meg a 14 év alatti, védekezésre képtelen sértettet, ezért tizenöt év szabadságvesztésre ítélték, melynek letöltését fiatalkorúak börtönében kell megkezdenie. Mellékbüntetésként a vádlottat tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A bíróság döntött arról is, hogy a szökés és elrejtőzés veszélye miatt fenntartják az elkövető letartóztatását (a vádlott a tárgyalást a börtönből követte távmeghallgatással).

A zárt tárgyalást követő bírói indoklás – melyet az MTI ismertetett – rámutatott arra, hogy mivel az elkövető maga is fiatalkorú volt a 2018. májusi gyilkosság idején, legfeljebb tizenöt év szabadságvesztéssel büntethető, és a bíróság a súlyosbító körülményeket figyelembe véve ezt a 15 évet ki is szabta.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és kirendelt védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik majd.

A nyolcéves sólyi kislány eltűnését 2018 májusában édesapja jelentette a rendőrségen, a gyermek holttestét másnap hajnalban találták meg a szomszédos Királyszentistván közelében. A gyilkossággal gyanúsított, akkor 16 éves hajmáskéri fiatalt még aznap elfogta a rendőrség, és miután beismerő vallomást tett, a bíróság elrendelte letartóztatását. Ahogy az helyszíni riportunkból is kiderült, a helyiek közül volt aki nem értette, miért nem fordítottak nagyobb figyelmet a gyilkosra, akiről „óvodás korától tudni lehetett, hogy problémái vannak, ezt iskolai nehézségei is igazolták, családja pedig szociálisan hátrányos helyzetű”.

F. Ferencet letartóztatása óta egyszemélyes, bekamerázott magánzárkában őrzik, ahol nem sokkal bekerülése után fel akarta magát akasztani, de az őrök még azelőtt berohantak, hogy a 16 éves fiú a felvágott lepedőből összecsomózott kötelet a nyakára tudta volna tenni.