A Fidesz ünnepli az új NAT-ot, a DK és a Párbeszéd visszavonatná az egészet

D NOE20200131012
2020.02.06. 16:14 Módosítva: 2020.02.06. 16:32

A Fidesz szerint a módosított Nemzeti alaptanterv vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd több ellenzéki párttal együtt visszavonatná a dokumentumot.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta: több ellenzéki párttal közösen határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek, felszólítva a kormányt, hogy vonja vissza a módosított NAT-ot. Álláspontjuk szerint az új Nat alkalmatlan az oktatás tartalmi irányainak meghatározására, mert a Fidesz "szélsőjobboldali ideológiáját tükrözi", a gyermekekből alattvalókat akar nevelni, ráadásul őszig nem is lehet bevezetni. 

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azzal vádolja Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát, hogy személyeskedve támadja és "Soros-ügynököknek" állítja be az alaptantervet kritizáló szakmai szervezeteket, pedagógusokat. Az államtitkár szerdán a Facebookon írta azt, hogy "a Nat kapcsán hajmeresztő észrevételeket megfogalmazó Történelemtanárok Egylete - talán nem meglepő módon - évekig élvezete Soros György alapítványainak támogatását. A cél az volt, hogy a magyar történelmi legendákat lebontsák, de akár mai nemzeti gondolkodású történészeket is megtámadjanak."  

Korábban a DK is a NAT visszavonására szólította fel a kormány, mert az a szakmai szervezetek véleménye szerint „nacionalista”, hamis történelemképet sulykol, az irodalomtanítás szellemiségében a harmincas, ötvenes, hatvanas évekbe megy vissza, nem igényli az önálló kritikai gondolkodást. Arató korábbi közleménye szerint  a késve kihirdetett NAT szeptemberi bevezetése eleve lehetetlen, hiszen a szakmai felkészülésre, a helyi tantervek kidolgozására sem ad elegendő időt.

A Fidesz a múlt hét pénteken megjelent új Nemzeti alaptantervről azt írta: a cél, hogy a magyar diákok megismerjék a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, eredményesebben tanuljanak nyelveket, az iskolában életképes tudást szerezzenek.

"A balliberális ellenzék kritikájában nincsen semmi új, a balliberálisok gyűlölnek és elleneznek mindent, ami a nemzeti identitást erősíti, hiszen ők nem a nemzetek Európáját akarják megőrizni, hanem egy bevándorlókkal teli, identitását vesztett Európát akarnak létrehozni, gyenge nemzetállamokkal, gender-iskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak. Mi nem ilyet akarunk" - olvasható a Fidesz közleményében.

(Borítókép: Bruzák Noémi /MTI)