Pár száz menekült elindult a magyar–szerb határhoz

2020.02.06. 16:40 Módosítva: 2020.02.06. 18:37

Pár száz menekült megindult Szerbiából a magyar határ felé csütörtök délután. A menekültek (akiket a közmédia következetesen migránsmenetnek nevez) akadálytalanul jutottak el a kelebiai határ magyar oldaláig, amit közben vaskapuval zártak le.

A kapu magyar oldalán rendőrök sorakoztak fel, a menekültek békések, leültek, letáboroztak a kerítés szerb oldalán, néhányan a kerítésen keresztül tárgyaltak a magyar rendőrökkel.

Menekültek a szerb-magyar határnál

A tömegben több gyerek, csecsemő is van, ami az éjszakai hideg miatt aggasztó lehet, ha ott maradnak a nyílt ég alatt.

A köztévé tudósításában az hangzott el, hogy a menekültek célja, hogy Magyarországon keresztül eljussanak Nyugat-Európába, és szintén a köztévé tudósítója azt mondta, hogy a menekültek addig akarnak demonstrálni a határon, amíg meg nem nyitják előttük a határt.

A gyermekeink megérdemlik a jobb életet

Tudósítónknak a helyszínen több menekült is azt mondta, hogy szerb civil rendőrök a tömegben nem azt mondták nekik, hogy menjenek el, mert a határ nem lesz nyitva, hanem lebegtetik, hogy a helyzetük valahogy megoldódhat.

Közben a szerb védelmi miniszter is a helyszínre ment. Az MTI beszámolója szerint Aleksandar Vulin szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé.

Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között. Azt is hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a menekültek elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.