Erős széllel kezdődik a jövő hét, hétfőn megbillenhet a Balaton vízszintje

2020.02.06. 11:49 Módosítva: 2020.02.06. 11:49

Jövő hét elejére ismét rendkívül, még a téli időszakhoz képest is szokatlanul erős nyugatias áramlás alakulhat ki Európa felett – írja legfrissebb bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

megintjon.png

Az áramlás miatt a kontinens nagy részén viharos vagy akár orkán erejű széllökésekre kell készülni.

Hazánkban részben az Alpok áramlásmódosító hatása miatt a délnyugati szél érheti el a viharos, mostani számítások szerint 70-100 km/h-es sebességet. Az OMSZ szerint az ebből az irányból fújó, ritkán ekkora erősségű szél a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett egy érdekes jelenséget is tud okozni: kibillentheti a magyar tenger vízszintjét.

A DNY-ÉK irányban 80 km hosszú, sekély tó medre ugyanis ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati vagy északkeleti irányú szél áttolja a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

Az eset nem lenne egyedi, de az előrejelzett szélsebesség akár félméteres vízszintemelkedéssel járna a tó északkeleti részén (és hasonló csökkenéssel a délnyugatin).

Az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 14-én került sor, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.