Magyar koronavírusos halálról szóló kamuhíreket közlő oldal szerkesztőit fogták el a rendőrök

2020.02.08. 08:47

A rendőrség kiberbűnözés elleni osztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, illetve több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében, írja a rendőrség.

Több tucat kamuportál és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken az éppen sokakat érdeklő témákban hazugságokat tartalmazó cikkeket osztottak meg.

"A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el

- fogalmaz a rendőrség. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak. És a rendőrség fotóin még annak a bevételnek egy része is látható, köteg húszezresek formájában. Ugyanez az oldal már korábban is előkerült, politikusokról írtak hazugságokat, adtak a szájukba olyan mondatokat, amelyeket soha nem mondtak.

2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak a rendőrök, több helyen végeztek kutatásokat és több informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Két évvel ezelőtt a Facebook lőtt le egy hírhedt magyar kamuhíroldal-hálózatot, meglehet, ezt építették azóta újra.



  • Hírek
  • Lakáshitel